Fler anstÀllda, bÀttre villkor, bevarad kommunal drift

TunagĂ„rden i Eskilstuna. Äldreboende men inte privatiserat.

TunagĂ„rden i Eskilstuna. Äldreboende men inte privatiserat.

Foto:

Debatt2022-07-14 12:40
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Äldres trygghet Ă€r politikens ansvar. De som jobbar inom hemtjĂ€nsten och Ă€ldreomsorgen i Eskilstuna i dag har burit konsekvenserna av nedskĂ€rningarna pĂ„ sina axlar, genom att arbeta hĂ„rdare och se kollegorna bli fĂ€rre.

Samtidigt har den egna arbetsbördan blivit större varje Ă„r, med höga sjukskrivningar som resultat. I stĂ€llet för att lösa resursbristen har man Ă„r efter Ă„r haft hĂ„rda krav pĂ„ effektiviseringar, nĂ€r det Ă€r tydligt att det frĂ€mst Ă€r resurser som behövs. Eftersom vĂ€lfĂ€rdsyrkena Ă€r kvinnodominerade slĂ„r neddragningarna sĂ€rskilt hĂ„rt mot kvinnors arbetsvillkor och deras möjligheter till makt och inflytande.

I Eskilstuna kommun finns rÀtten till heltid och inga delade turer. Det Àr viktiga och avgörande frÄgor för jÀmstÀlldheten och för individers möjligheter att kunna leva pÄ sin lön.

Vi mÄste dock leva upp till detta i praktiken, och dÄ kan inte tomma rader lösas med timvikarier. Det mÄste fÄ ett slut.

Vi mÄste ocksÄ sÀtta stopp för privatiseringen av Àldreomsorgen. Socialdemokraterna har, tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet, valt att privatisera ett antal Àldreboenden de senaste Ären.

I och med det sÀger de i praktiken att det Àr okej med deltider och delade turer. För det Àr sÄ företagen lyckas göra vinst.

StĂ„r man upp för schyssta arbetsvillkor, sĂ„ ska det gĂ€lla alla som jobbar med vĂ„rd och omsorg i kommunen, men sĂ„ Ă€r det inte i dag.Det Ă€r tydligt att vĂ„rd och omsorg mĂ„ste ges efter behov, oavsett om du bor pĂ„ ett sĂ€rskilt boende eller hemma med insatser av hemtjĂ€nsten. 

För att klara det behövs det resurser – och en personal som orkar med sitt jobb. 

Vi i VÀnsterpartiet Àr tydliga med att vi sÀger nej till LOV och till privatiseringar av Àldreomsorgen. Vi vill i stÀllet satsa mer resurser pÄ att öka grundbemanningen och sÀkerstÀlla att kommunen pÄ allvar lever upp till löften om fasta anstÀllningar och heltider.

Vi vet att detta leder till lĂ€gre sjukskrivningstal. Det Ă€r ocksĂ„ avgörande för mĂ„nga Ă€ldre att det blir en bĂ€ttre kontinuitet inom hemtjĂ€nsten, och att det inte Ă€r som i dag, nĂ€r du kan trĂ€ffa upp till 20 olika personer under en tvĂ„veckorsperiod. 

MÄnga Àldre vÄrdas av sina anhöriga. Det Àr sÀrskilt kvinnor som tar ett allt större ansvar. Men i detta lÀmnas du som anhörig alltför ensam. Du Àr ensam med sorgen över att en anhörig inte mÄr bra, och ska samtidigt lösa allt: FrÄn att reda ut hur hen kan fÄ stöd, till att ta kontakter med banken, tömma och sÀga upp en lÀgenhet. Listan kan göras lÄng.

MÀnniskor bollas ofta runt i en stor administrativ apparat, dÀr det Àr en kamp för den enskilde att fÄ rÀtt stöd. SÄ kan det inte fÄ vara.

Vi har pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt ett mycket bra anhörigstöd i Eskilstuna i dag, men det behöver utvecklas till att Ă€ven stötta anhöriga i att hitta rĂ€tt i den administrativa djungeln.

Vi vill dĂ€rför satsa pĂ„ att bredda innehĂ„llet i anhörigstödet. 

Maria Forsberg (V)
KommunfullmÀktig, Eskilstuna