Fler kraftledningar behövs, planering krÀvs

För att allmÀnheten ska ha förtroende för sÄdant som nya kraftledningar, behöver planeringen för ny infrastruktur bli mer förutsÀgbar, skriver Centerpartiet.

För att allmÀnheten ska ha förtroende för sÄdant som nya kraftledningar, behöver planeringen för ny infrastruktur bli mer förutsÀgbar, skriver Centerpartiet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-11-30 21:07
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sverige behöver bygga ut och förbÀttra sin infrastruktur avseende vÀgar, jÀrnvÀgar, bredband och el. Det behövs för att hela landet ska leva. Att kunna resa fysiskt eller digitalt i landet Àr viktigt bÄde ur ett privat och ett företagsperspektiv.

Förutom att kunna resa pÄ ett enkelt sÀtt behöver vi bygga infrastruktur för att kunna stÀlla om till ett förnybart samhÀlle. Det gÀller bÄde för transporter, energiframstÀllning och inom industrin. TillstÄndsprocesserna Àr relativt lÄnga och nödvÀndiga för att vi ska ta hÀnsyn till hela samhÀllet vid en utbyggnad av en anledning. Det ska vara genomtÀnkt och vÀlplanerat och med möjlighet till insyn och pÄverkansmöjlighet. Kravet pÄ snabb utbyggnad av kraftledningar stÀller det hela pÄ sin spets i vÄrt Sörmland.

Vi vill se en större förstĂ„else för helheten hos ansvariga myndigheter och statliga bolag i detta. Att ny infrastruktur behövs för att Sverige ska kunna fungera och utvecklas, det ifrĂ„gasĂ€tter vi inte. Det finns mĂ„nga markĂ€gare som pĂ„verkas, flera olika markintrĂ„ng kan dessutom ”stycka” upp marken sĂ„ att det totala intrĂ„nget blir större Ă€n det enskilda projektet som ersĂ€ttningen betalas för. 

Det finns ett sĂ„dant exempel i Nyköpings kommun. Över den aktuella marken gĂ„r bĂ„de gamla och nya E4:an, framtida OstlĂ€nken samt den planerade kraftledningen. Det Ă€r lĂ€tt att förstĂ„ oron och kĂ€nslan av maktlöshet hos den enskilda. 

För att förtroendet ska upprÀtthÄllas behöver samhÀllsplaneringen för ny infrastruktur bli mer förutsÀgbar. Med bestÀmda inriktningsbeslut dÀr samförlÀggning, dragning av ny infrastruktur intill redan befintlig och i de fall det krÀvs att bryta ny mark sker i samförstÄnd och med ersÀttning som ocksÄ tar hÀnsyn till helheten.

Vi summerar det till Ă€r att de kommunala översiktsplanerna behöver inkludera korridorer för ny infrastruktur likvĂ€l som omrĂ„den som ska vĂ€rnas. Planerna behöver sammanfogas med regionala och nationella planer. DĂ„ kan utbyggnadsprocesser ske med stöd av planer för samhĂ€llsviktig infrastruktur men Ă€ven för den som behöver bygga nya mobilmaster eller vindkraftverk. 

Vi vill i framtiden se nationella planer med flera marksnÄla alternativ och i samrÄd om ny möjlig teknik Àn den gÀngse. Utveckling fÄr inte rapsodiskt lÀggas Ät sidan.

VÄra förvÀntningar Àr större Àn sÄ.

Mattias Claesson (C)
RegionrÄd i Region Sörmland

Martina Johansson (C)
Riksdagsledamot frÄn Sörmland