Flytt till källaren försämrar Flens bibliotek

Biblioteket Flen

Biblioteket Flen

Foto: Daniel Ekström

Debatt2024-07-26 07:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan jag flyttade till Flens kommun för drygt 20 år sedan har jag utnyttjat både huvudbiblioteket i Flen och filialen i Hälleforsnäs regelbundet. Lånat böcker, läst tidskrifter och varit på olika kulturella sammankomster (föredrag, författarbesök med mera) i huvudbibliotekets föreläsningssal. Det har alltid varit lätt och trevligt att besöka huvudbiblioteket då man varit i staden och fått en stund över: att sitta en stund i ljusa, fina och ändamålsenliga lokaler och läsa tidskrifter och kanske kopiera någon intressant artikel, leta efter en bra bok att låna och glädjas över att möta en trevlig serviceinriktad personal.

Det har en tid gått rykten om att huvudbiblioteket måste flytta från sin utmärkta plats i staden. Då och då har jag frågat bibliotekspersonalen om de vet något om flytten. De har inte kunnat svara annat än att frågan är uppe till behandling.

Har till min förskräckelse hört att biblioteket ska flyttas ner i källaren i samma byggnad och kanske berövas en stor del av det utrymme som nu utnyttjas. Det kan försämra för bland annat bokmagasinet, där böcker som inte lånas ut så ofta är placerade och andra samlingar finns (som Prins Wilhelmböcker). 

Utnyttjas inte magasinet? Den frågan kan säkert bibliotekspersonalen svara på. Jag kan berätta att jag under de 20 åren jag bott i kommunen utnyttjat magasinet vid ett flertal tillfällen.

Flytta till källaren? Risk för mindre ytor? Finns verkligen inga andra alternativ?

Det är många olika affärsverksamheter som genom åren försökt locka kunder där nere men tvingats ge upp. Vad får de beslutande i Flen att tro att just ett bibliotek skulle lyckas bättre?

Enligt en intervju i SVT nyheter Sörmland i januari 2024 säger bibliotekschef Ranka Klincov att biblioteket på det nya stället ”ska vara ett modernt och dynamiskt bibliotek som förändras i takt med samhället och omgivningen”. Som gammal bokläsare blir jag lite misstänksam mot en sådan formulering. För mig låter det som att tyngdpunkten kommer att läggas på allt annat än böcker. 

Jag har skrivit till bibliotekschefen för att höra hennes inställning. Ranka Klincov svarar att flytten är nödvändig för åtgärda den dåliga luftkvalitén i nuvarande lokaler. På min fråga om biblioteket får flytta tillbaka till sina nuvarande lokaler när luftkvalitén förbättras, har jag inte fått något svar. Ranka meddelar bara att det förhandlas fortfarande om hur det blir med bibliotekets lokaler.

Intresserad av böcker och bibliotek brukar jag ofta besöka stadsbiblioteken när jag är på resa i såväl Sverige som i utlandet. Det är inte ovanligt att just biblioteken utmärker sig i stadsbilden vad gäller arkitektur, ljusinsläpp och attraktiva och stimulerande innemiljöer. En bok i ämnet som kan rekommenderas är ”Folkbiblioteket” av Dan Hallemar och Bert Leandersson där 38 av Sveriges folkbibliotek presenteras i ord och bild. Jag lånade givetvis boken på Flens bibliotek.

För en kort tid sedan var jag på besök i Finspång och såg då i centrum skylten Bibliotek och naturligtvis kunde jag inte motstå ett besök. De hade flyttat in i nya, ljusa och rymliga lokaler på andra våningen ovanför systembolaget för några år sedan och var mycket nöjda.

Finspångs kommun är lite större än Flen och har förutom det fina biblioteket även ett kulturhus med en biograf/konferenssal som rymmer nästan 400 personer, plus flera andra lokaler och dessutom en kulturskola i huset.

För övrigt hörde jag, när jag för lite sedan var på Jazzklubb på Amazon, där elever och lärare från Flens kulturskola bjöd på fin musik, att Amazon (bl a Flens kulturskola håller till där) ska säljas (hittills finns tydligen ingen seriös köpare) eller kanske rivas?

Är ekonomin verkligen så dålig i Flens kommun att man måste dra ner på viktiga kulturdelar? Att man inte ens kan behålla status quo? Har verkligen alla andra vägar för besparingar i kommunen undersökts och bara minskningar och avvecklingar för kulturen kvarstår som alternativ?

Jag ber er, tänk på de nya generationerna som nu växer upp i kommunen, tänk på oss gamla kulturkonsumenter och tänk på de som står i valet och kvalet att flytta till Flens kommun!

Lennart Cederberg

Hälleforsnäs