FörĂ€ndra dina alkoholvanor – fĂ„ ett bĂ€ttre 2023

En alkoholpaus ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske pÄverkar personer i din nÀrhet, skriver IQ:s vd Mojtaba Ghodsi.

En alkoholpaus ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske pÄverkar personer i din nÀrhet, skriver IQ:s vd Mojtaba Ghodsi.

Foto: Christine Olsson

Debatt2023-01-26 18:12
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kanske har du en jul- och nyĂ„rshelg bakom dig dĂ€r du kĂ€nner att det blev lite för mycket att dricka? Kanske har du ett Ă„r bakom dig dĂ€r det blev alkohol lite för mĂ„nga gĂ„nger? 

Ett Ă„r dĂ€r du hittade för mĂ„nga tillfĂ€llen och anledningar till att dricka alkohol: för att sĂ€tta guldkant pĂ„ tillvaron, eller för att det var en lite trĂ„kig torsdag, eller för att du var vĂ€rd det? Bara man anstrĂ€nger sig lite Ă€r det lĂ€tt att hitta anledningar till att unna sig ett glas. 

Vi Àr nu inne i en period dÄ mÄnga trÀngs pÄ gymmen för att ta tag i sin trÀning, eller bestÀmmer sig för att Àta nyttigare, eller för att sluta röka. Starten pÄ det nya Äret Àr ett tillfÀlle att börja om, att reflektera över det som varit och att staka ut en plan för kommande Är.

Januari Ă€r en mĂ„nad dĂ„ mĂ„nga tar en vit mĂ„nad, en mĂ„nad fri frĂ„n alkohol. PĂ„ engelskan finns till och med uttrycket "Dry January". Att ta en paus frĂ„n alkoholen har positiva medicinska effekter och kan Ă€ven leda till förĂ€ndrade vanor som bestĂ„r. 

En alkoholpaus ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske pĂ„verkar personer i din nĂ€rhet. Kanske ska du göra en plus- och minuslista för att fĂ„ hjĂ€lp att reflektera? 

Alkohol Ă€r en symbol för glĂ€dje, fest och en naturlig del i mĂ„ngas liv. Men den kan Ă€ven förknippas med baksidor som Ă„ngest och ensamhet. UngefĂ€r Ă„tta av tio vuxna svenskar dricker alkohol, och de allra flesta gör det med mĂ„tta. 

Men omkring 15 procent av Sveriges befolkning har ett riskbruk av alkohol, och att dricka för mycket försĂ€mrar livskvaliteten – bĂ„de för den som dricker och deras omgivning. Utmaningen Ă€r att sĂ€tta grĂ€nsen för hur mycket alkohol man bör dricka, och framför allt Ă€r det viktigt att reflektera över hur stor plats alkoholen ska fĂ„ ta i ens liv.

Trots att Sverige Ă€r vĂ€rldskĂ€nda för ordet lagom, sĂ„ Ă€r det inte sĂ€llan frĂ„nvarande nĂ€r det kommer till vĂ„rt umgĂ€nge med alkohol. MĂ„nga tar kanske ett par glas i onödan. Men roligare Ă€n efter tvÄ– tre glas blir det nĂ€stan aldrig. 

Den effekt man Ă€r ute efter infinner sig pĂ„ den nivĂ„n. DĂ€refter blir man mest sömnig, reagerar sĂ€mre och blir sluddrig. Problemet Ă€r att nĂ€r man kommit i gĂ„ng och druckit de dĂ€r tvÄ– tre glasen sĂ„ tappar man ofta omdömet och fortsĂ€tter att dricka. 

Vi pĂ„ IQ kan inte erbjuda ett gym, eller hjĂ€lpa dig med hĂ€lsosammare kostvanor, men med vĂ„r digitala tjĂ€nst Alkoholprofilen erbjuder vi dig att testa dina alkoholvanor som en nystart pĂ„ 2023. 

Du fĂ„r en bild av dina alkoholvanor och de eventuella risker som finns. Alkoholprofilen hjĂ€lper dig om du vill dricka smartare, för att mĂ„ bĂ€ttre. Att göra testet och reflektera över resultatet kan bli ett första steg mot en beteendeförĂ€ndring. 

Tipsen frĂ„n tjĂ€nsten ser bland annat ut sĂ„ hĂ€r:  

  • Hitta motivationen –  fundera över varför du vill dricka mindre. Vad skulle bli bĂ€ttre dĂ„?
  • SĂ€tt upp ett mĂ„l för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka, och hĂ„ll dig till det och drick bara nĂ€r du sjĂ€lv vill. StĂ„ pĂ„ dig om nĂ„gon tjatar pĂ„ dig att dricka mer.
  • Prata med dem nĂ€ra dig om hur de upplever dig nĂ€r du har druckit alkohol. Den vetskapen kan ge nya insikter som hjĂ€lper dig i din sjĂ€lvreflektion.

KÀnner du att du inte kan skapa önskad förÀndring pÄ egen hand sÄ finns Àven tips om var du kan söka dig vidare för ytterligare stöd. Varför inte ta tillfÀllet i akt nu nÀr det Àr nytt Är och se över dina alkoholvanor? Genom att reflektera och förÀndra dina alkoholvanor kan du fÄ ett bÀttre 2023.

Mojtaba Ghodsi
Vd IQ

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om