Förbluffande uppgifter om Àldreomsorgen i Sörmland

Vi har allmÀnt en god Àldreomsorg i landet men den har visat sig ha sina brister, inte minst i bemanning, utbildning och tydligen Àven nÀr det gÀller utrustning och rutiner, skriver Leif Kindblom.

Vi har allmÀnt en god Àldreomsorg i landet men den har visat sig ha sina brister, inte minst i bemanning, utbildning och tydligen Àven nÀr det gÀller utrustning och rutiner, skriver Leif Kindblom.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2020-05-15 05:20
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kvalitén inom delar av ÀldrevÄrden har genom pandemin visat sig vara sÄ bristfÀllig som man befarat. PersonaltÀtheten har minskat de senaste Ären. Utbildning och utrustning har inte rÀckt till. Antalet personer som den Àldre möter per vecka i personalen har stigit frÄn i snitt 12 personer till 16.

Det Àr visserligen generella uppgifter för hela landet men nog sÄ allvarligt Àven om det kan finnas undantag. Hur mycket detta orsakat i form av ökad smittspridning bland Àldre i den aktuella pandemin fÄr vÀl utvÀrderingar sÄ smÄningom visa. Att smittan kommit in pÄ Àldreboenden och orsakat bÄde insjuknande och intensivvÄrd samt en mÀngd dödsfall Àr ju ett faktum.

Att sedan kommunerna i Sörmland inte varit öppna med informationen om smittan pĂ„ Ă€ldreboenden utan nĂ€rmast tycks ha velat mörka uppgifterna Ă€r allvarligt för tilliten till hela Ă€ldrevĂ„rden. Det Ă€r inte frĂ„ga om sekretessbelagda uppgifter att uppge hur mĂ„nga smittade det finns pĂ„ ett Ă€ldreboende. Anhöriga behöver veta, andra Ă€ldre pĂ„ boendet ska naturligtvis fĂ„ veta hur det ligger till och detsamma gĂ€ller personalen. 

Man blir dessutom i högsta grad förbluffad över pressuppgifter som tyder pĂ„ en nonchalant hĂ„llning frĂ„n chefer nĂ€r personal pĂ„talat bristen pĂ„ anvĂ€ndning av skyddsutrustning och hur man tvingas röra sig mellan smittade och osmittade. 

I Eskilstuna-Kuriren den 7 maj intervjuas en Ă€ldre kvinna pĂ„ ett boende och uppger klara missförhĂ„llanden, som att personal har rört sig helt oskyddat mellan de Ă€ldre. Men hon blir direkt motsagd i artikeln av en verksamhetschef inom Ă€ldreomsorgen som intygar att man har skyddsutrustning, tillĂ€mpar regelverket och inte har nĂ„gra brister. De ”hanterar smittan pĂ„ ett mycket bra sĂ€tt”. Man tar sig för pannan. Den Ă€ldre kvinnan hade ju sett bristerna sĂ„ tydligt.

Vi anser allmÀnt sett att vi har en god Àldreomsorg i landet men den har visat sig ha sina brister, inte minst i bemanning, utbildning och tydligen Àven nÀr det gÀller utrustning och rutiner. Detta förhÄllande kan tyvÀrr ha visat sig förödande nÀr det gÀller spridningen av covid-19 bland Àldre.

En första ÄtgÀrd för att ta itu med problemen Àr att fÄ till stÄnd en öppenhet om förhÄllanden och brister. Det handlar i grunden om respekt gentemot de Àldre, mot anhöriga och mot personalen. Och att ta Àldreomsorgen pÄ allvar. Det Àr en politisk frÄga.

Leif Kindblom
Distriktsordförande SKPF pensionÀrerna i Sörmland