Ge restaurangerna en chans att överleva

Takeaway är många restaurangers räddning under pandemin. Denna möjlighet bör utvidgas så att kunderna även får köpa med alkohol, anser Moderata ungdomsförbundet.

Takeaway är många restaurangers räddning under pandemin. Denna möjlighet bör utvidgas så att kunderna även får köpa med alkohol, anser Moderata ungdomsförbundet.

Foto: Matthew Mead/AP/TT

Debatt2020-12-07 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I spåret av corona finns inte bara ett enormt mänskligt lidande utan också enorma ekonomiska konsekvenser. Människor tvingas slå igen sina företag och står utan försörjning. En bransch som drabbats extra hårt av pandemin och de medföljande restriktionerna är restaurangbranschen. 

Man har strikta gränser på hur många gäster som får vistas i lokalen åt gången, och hur de ska sitta. Ingen ifrågasätter nog att alla måste vara med och ta ansvar, men när alla är duktiga gör sin plikt så måste vi också se till att de får sin rätt. Vi måste ge restauranger och krogar möjlighet att bedriva sin verksamhet i så hög grad som möjligt trots den rådande pandemin.

En lösning som andra kommuner redan har tillämpat är att ge restauranger och krogar möjlighet att servera alkoholhaltig dryck i samband med takeaway eller hemleverans. Det är en frihetsreform som ser till att den otroligt viktiga krognäringen kan överleva under omständigheterna.

Det här är en lösning som redan är bevisad. Systemet fungerar alldeles utmärkt i både Växjö och Malmö. Vi i Moderata ungdomsförbundet tycker att det är dags för kommunpolitikerna i Sörmland att ställa sig på krögarna sida. Det är dags att ta ansvar för den lokala ekonomin och hjälpa krognäringen.

Den här reformen är inte bara bra för att den hjälper restaurangbranschen i ett kritiskt läge. Det är också en strålande frihetsreform. Det har alltid varit Moderata ungdomsförbundets åsikt att människor ska vara fria, fria att kunna avnjuta ett glas vin eller en öl till takeaway pizzan. Att förenkla människors vardag och öka deras frihet är enligt oss ett självändamål. Men för er som är mindre ideologiskt lagda så finns det som vi ovan beskrivit en uppsjö av praktiska argument för denna reform.

Därför uppmanar vi nu kommunpolitikerna att driva denna reform, vi uppmanar dem ta ansvar för ekonomin och hjälpa en krisande bransch, och slutligen uppmanar vi dem att utöka människors frihet. Inför möjlighet att köpa alkohol med takeaway och hemleverans.


Joanna Johansson
Ordförande MUF Eskilstuna

Jonathan Törnstrand
Ordförande MUF Södermanland