Glöm inte familjens roll när brott ska bekämpas

När polisen kopplas in är det tyvärr lite för sent för samhället att agera, chansen att förändra barnens attityd och livsstil reduceras.

När polisen kopplas in är det tyvärr lite för sent för samhället att agera, chansen att förändra barnens attityd och livsstil reduceras.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Debatt2022-04-03 21:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har det varit flera skjutningar, nyligen blev också en man attackerad och bestulen på sin halskedja på Fristadstorget. En annan ung man i bil blev förra helgen rånad i Årby och fyra män med ett vapen konfronterade en man i Nyfors. Så här kan vi inte har det i Eskilstuna längre.



KD i Eskilstuna följer med oro trygghetsfrågan och den negativa utvecklingen i Eskilstuna. Sittande majoritet måste börja tänka nytt och annorlunda för att bromsa brottsligheten.

Våra utsatta områden behöver omedelbart permanent ökad polissynlighet och närvaro i form av fysiska eller mobila polisstationer. Detta i syfte att skapa långsiktiga samarbeten med våra invånare som bor i de utsatta områden för att vinna tillbaka deras förtroende. En bra relation och en fungerande kommunikation kan öka polisens möjligheter att i tidigt skede bryta rekryteringen av unga till organiserad brottslighet och pressa tillbaka brottsligheten och klara upp brott.

Eskilstuna kommun behöver även börja få anlita ordningsvakter som patrullerar i våra prioriterade områden under veckans alla dagar.
Otryggheten får inte sprida ut sig till andra delar i kommunen.



S, M och C måste ta sitt ansvar och se till att samhället i våra utsatta områden fungerar. Det är oerhört viktigt med en bra skolgång i en säker arbetsmiljö. 

Arbetslösheten måste minskas, flera som kan arbeta ska arbeta.

Viktiga samhällsfunktioner och myndigheter såsom socialtjänsten, arbetsförmedlingen och andra serviceverksamhet ska flytta en del av sina verksamheter in till våra prioriterade områden. Detta kommer med stor sannolikhet att öka samverkan mellan myndigheterna och de berörda familjerna. Familjen kan spela en viktig roll för att bekämpa kriminaliteten och öka tryggheten, speciellt när det handlar om omyndiga personer som inte har fyllt 18 år och ofta bor kvar hemma.



De som begår små brott i ung ålder fortsätter tyvärr ofta att begå fler och grövre brott i vuxen ålder. Det är oerhört viktigt att man fångar upp dessa individer och grupper i så tidigt skede som möjligt för att minska skadorna i framtiden. Därför vill Kristdemokraterna i Eskilstuna långsiktigt följa dem redan i grundskolan och ha ett extra öga på dem under mellan- och högstadiet. Det är här samhällets resurser ska används. Vi anser att när ärendet kommer till polisen är det tyvärr lite för sent för samhället att agera, chansen att förändra barnens attityd och livsstil reduceras.


Inget barn föds till rånare eller till att sälja droger. Familje- och samhällsansvaret måste komplettera varandra och gå åt samma håll för att kunna påverka barnens framtid. 

Tony Meshko (KD)
Eskilstuna