Hållbar tillväxt i Strängnäs kommun

På senaste kommunfullmäktige i Strängnäs beslutades att anta en nya Klimat- och energiplan.

På senaste kommunfullmäktige i Strängnäs beslutades att anta en nya Klimat- och energiplan.

Foto: Åsa Wallin

Debatt2021-05-20 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu tar vi nästa steg mot vårt mål om fossilfria transporter 2030 och klimatneutralitet 2040. På senaste kommunfullmäktige beslutades att anta en nya Klimat- och energiplan. Hela kommunfullmäktige ställde sig bakom beslutet vilket visar att det finns en total politisk uppslutning och att alla politiker ser hur viktigt detta är för Strängnäs kommuns hållbarhetsarbete.

Klimat- och energiplanen har arbetats fram tillsammans och i nära samarbete med föreningar, företag och engagerade medborgare. Planen ger oss styrning och har ett antal tydliga aktiviteter som ska ta oss mot målen om fossilfria transporter 2030 och klimatneutralitet 2040.

Planen består av fem fokusområden, Hållbara transporter och resor, Klimatsmart mat, Hållbar konsumtion, Energi- och resurseffektiv bebyggelse och markanvändning samt Lokal förnybar energiförsörjning.

Vår kommun växer, vid senaste årsskiftet var vi 37 290 invånare och många vill flytta till vår kommun. Vi har en väldigt bra beredskap för nya bostäder med många detaljplaner väl utspridda över hela kommunen som möjliggör ett fortsatt byggande av bostäder både i våra centralorter såväl som på landsbygden.

Men vilka typer bostäder och vilka upplåtelseformer för bostäder vill vi ha i framtiden? Det är viktigt att vi nu ännu mer fokuserar på hållbart byggande och energisnåla bostäder. Vi ska ställa skarpa men realistiska krav vid all nyproduktion. Vi menar att vi vid all byggnation i vår kommun ska ställa krav i dialog och avtal om att byggnationen ska bidra till att vi når klimatneutralitet 2040.

När vi säljer kommunal mark för bostadsbyggande ska vi ställa tydliga hållbarhetskrav på våra byggare.  Vi ska vässa våra krav för att nå våra högt uppsatta hållbarhetsmål men också för att framtida ägare/boende i dessa bostäder ska kunna få hög kvalitet i sitt boende. I Oslo har man till exempel i ett bostadsområde krävt att hela byggprocessen ska vara helt fossilfri. Mycket intressant ur ett hållbarhetsperspektiv och något vi vill se även i Strängnäs. Genom dialog och kravställande i våra avtal hjälper vi byggbranschen att utveckla det hållbara byggandet.

Vi menar att Strängnäs kommun ska fortsätta växa men vi ska ställa krav på byggnationen och de kraven ska bland annat vara att den är hållbar för framtida generationer. I Strängnäs kommun vill man leva och bo just för att vi är en av Sveriges mest hållbara kommuner.

Vi vill genom den här debattartikeln få igång ett samtal om tillväxt och framtida hållbar samhällsutveckling i Strängnäs kommun. Vi hoppas på en konstruktiv och framåtsyftande debatt där vi tillsammans utvecklar vår plats för nuvarande och framtida generationer.

Magnus Stuart (M)
Tidigare ordförande i Miljö och Samhällsbyggnadsnämnden, nu Riksdagsledamot 

Jacob Högfeldt (M)
Kommunstyrelsens ordförande