I en debattartikel den 2 mars beskriver Moderaterna i Strängnäs nya försök att åtgärda problem inom den kommunala hemtjänsten med ytterligare projekt som, förmodligen likt de övriga projekt som man hänvisar till att ha genomförts under två mandatperioder, kommer att mynna ut i ingenting. Förhoppningsvis, eftersom om de lyckas kommer valfriheten att ”dödas”.
Vänsterpartiets debattsvar, som publicerades den 10 mars, bygger helt på ideologi och svepande påståenden. Man kan dock ana att man är lite nöjd med det moderata försöket. Man vill dock sjösätta en V-sentens och skriver: ”Hemtjänsten ska vara effektiv och bra, inte billig”. Egentligen en bra beskrivning av rådande situation. Den kommunala hemtjänsten i Strängnäs är en av de dyraste i Sverige. Ingen har klagat på kvaliteten.
S-Kvinnornas insändare den 11 mars tillför ingenting nytt, eftersom informationen om att S vill att all hemtjänst bedrivs i kommunal regi, tidigare har framförts med emfas av S-märkta kommunalråd. Man anser dock vidare att ”Kvalitet går före valfrihet” och kan tydligen inte tänka hela vägen fram, att valfrihet borgar för kvalitet. Du väljer bort det som inte motsvarar dina kvalitetskrav.
Låt os försöka hålla debatten på en seriös och faktabaserad nivå. Hemtjänsten är för viktig för att hamna i en ideologisk batalj.
En Demoskop-undersökning i oktober 2020 visade att en överväldigande majoritet av väljarna vill ha valfrihet i välfärden. Två av tre tillfrågade förespråkar en oförändrad eller till och med utökad möjlighet att välja. Min åsikt är att andelen kommer att öka eftersom blivande ”hemtjänstgenerationer” är vana att kunna välja då utbudet i dag och framåt är omfattande, vad det än gäller. Man väljer skola, vårdgivare, el-leverantör, pensionsfond mm.
Den kommunala hemtjänsten hade bevisligen stora kostnadsproblem även före införandet av LOV och den har fortsatt att visat ”röda” siffror de följande åren, medan den privata hemtjänsten har klarat sig inom givna ramar. Den kommunala verksamheten har under perioden legat 35-40 procent över budget. Noteras kan att båda verksamheterna anses har utfört sina uppdrag med god kvalitet.
De privata hemtjänstföretagen har kämpat i motvind eftersom skriftlig kommunikation visar att socialkontoret medvetet försvårat deras verksamhet, vilket naturligtvis begränsat tillväxten. Den privata hemtjänsten utgör ändå ca 30 % av totalen. Om de privata hemtjänstföretagen skulle lägga ner sin verksamhet skulle kommunen drabbas av en kostnadschock. Om dom däremot fick stöd i att utöka sin verksamhet skulle det vara bra för äldres valfrihet, samt underlätta för kommunen att möta de omsorgsbehov som redan finns och som man vet kommer att öka i framtiden.
En väg att gå, är att utveckla samverkansformer inom hemtjänsten på liknande sätt som den privata och den kommunala skolan gjort i Strängnäs. Det vore ett sätt för den politiska majoriteten att tydligt visa att man värnar skattemedel och bygger kvalitet tillsammans inom viktiga kärnverksamheter. Det skulle också ge handlingsfrihet inför framtiden.
De förändringar som debatteras för närvarande, att avveckla LOV, är inte en lösning på kostnadsproblemet och kvaliteten har i nutid inte redovisats som problem.
Låt mig avsluta med en parafras på Vänsterpartiets text: Hemtjänsten ska vara bra och kostnadseffektiv. Möjlighet att åstadkomma detta finns inom nuvarande organisationsform.
Lennart Nilsson
Kommuninvånare i Strängnäs