HjÀlp smÄföretagarna att rusta för en digital framtid

Att sÀkra att alla företag hÀnger med pÄ digitaliseringsresan Àr den bÀsta investeringen Sörmlands riksdagsledamöter kan göra för regionens konkurrenskraft.

Att sÀkra att alla företag hÀnger med pÄ digitaliseringsresan Àr den bÀsta investeringen Sörmlands riksdagsledamöter kan göra för regionens konkurrenskraft.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-08-11 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Fyra av tio smĂ„företagare i Sörmland oroar sig för företagets framtid med anledning av corona, visar en fĂ€rsk undersökning frĂ„n Visma. Krisen för dem Ă€r med andra ord inte över. Liv och hĂ€lsa kommer alltid först, men företagen behöver samhĂ€llets stöd för att kunna ta sig igenom krisen.

Under pandemin har vikten av digitaliseringen blivit tydlig. Tack vare digitala arbetsverktyg har mÄnga verksamheter kunnat fungera nÀstan som vanligt medan andra snabbt kunnat stÀlla om. Vissa har tagit tiden som frigjorts till att se över sitt erbjudande, synligheten pÄ webben och marknadsföringen. Digitala lösningar möjliggör för fler företag att förbli relevanta och att överleva krisen.

SmĂ„företagens digitalisering Ă€r en viktig framgĂ„ngsfaktor för Sverige. Vi ligger bra till inom omrĂ„det, Sverige hamnar pĂ„ andra plats i EU:s senaste Index för digital ekonomi och digitalt samhĂ€lle. Men den positiva utvecklingen hĂ„ller pĂ„ att sakta in nĂ€r det gĂ€ller företagens förmĂ„ga att integrera digital teknik – och det finns ett betydande digitalt glapp mellan stora och smĂ„ företag.

DÀrför har vi tagit fram tre frÄgor som lÀnets riksdagsledamöter behöver driva för att hjÀlpa smÄföretagen att minska det digitala glappet och göra Sverige mindre sÄrbart nÀr ekonomin vÀnder nedÄt eller tvÀrnitar i framtiden:

1. Ge fler tillgÄng till digitaliseringscheckar
Endast företag med en omsĂ€ttning pĂ„ minst tre miljoner kronor kan söka digitaliseringscheckar hos TillvĂ€xtverket, vilket utesluter mĂ„nga smĂ„ företag. SĂ€nk kravet sĂ„ att Ă€ven de allra minsta företagen – vilket Ă€r en majoritet av alla Sveriges företag – ocksĂ„ kan fĂ„ del av stödet.

2. SÀkra tillgÄngen till bredband
Fortfarande saknar tvÄ av tio svenskar tillgÄng till bredband. Utbyggnaden av fiber i hela landet Àr en förutsÀttning för digitalisering och mÄste dÀrför fortsÀtta.

3. StÀrk samverkan mellan myndigheter och företag
Stöd frĂ„n stat, region och kommun till företagen Ă€r viktigt. En god dialog driver regional utveckling och digitaliseringen mĂ„ste finnas med som en naturlig del av samverkan mellan myndigheter och företag. 

I Sverige finns omkring en miljon företag, varav de allra flesta Àr smÄ och medelstora företag. Fyra av fem jobb skapas av dessa. Att sÀkra att alla företag hÀnger med pÄ digitaliseringsresan Àr den bÀsta investeringen Sörmlands riksdagsledamöter kan göra för regionens konkurrenskraft.

Boo Gunnarson
Företagarexpert pÄ Visma Spcs