Inför en bygg-om-bonus för bensinbilar

Debatt 2 december 2019 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att bygga om sin bensinbil till att kunna tankas med etanol tar bara tre timmar på en verkstad, att bygga om till gasdrift tar cirka två dagar. Kostnaden är cirka 10 000 kronor för etanol och 30 000 för gas och skulle snabbt minska utsläppen från de bensinbilar som redan rullar på våra gator. 

Därför vill vi i Miljöpartiet införa en bygg-om-bonus för bensinbilar där staten står för halva kostnaden.

På fordonsmarknaden ser vi nu en kraftig tillväxt för elbilar och laddhybrider. Också den svenska skogen och lantbruket bidrar till att fasa ut det fossila bränslet genom att blanda in förnybart i den bensin och diesel som säljs på svenska mackar.  

Miljöpartiet presenterade i valrörelsen 2018 förslaget om att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030.

För att nå våra klimatmål måste vi använda alla pusselbitar som står oss till buds. Alla vägar måste bära till en fossilfri framtid om vi menar allvar med att lämna över en planet som våra barn kan leva på även i framtiden. 

En sådan pusselbit är att konvertera bensinbilar till miljöbilar som går på förnybara bränslen som produceras här i Sverige. Som ger jobb och framtidstro till hela landet.  

Alla har inte råd med en ny elbil. Just därför behöver det finnas en möjlighet att göra om den bil du redan har till en miljöbil. Vårt förslag till en bygg-om-bonus ser ut så här:

1. Ett stöd på 5 000 kronor för att bygga om en bensinbil till etanoldrift (tar cirka tre timmar på verkstad).

2. Ett stöd på 15 000 kronor för att bygga om till biogasdrift (tar cirka två dagar på verkstad).  

3. Ge Transportstyrelsen i uppdrag att typgodkänna de konverteringsmetoder som krävs.  

Nästan tre miljoner bensinbilar rullar redan i dag på våra vägar. Om den förnybara energin ska ha en chans att slå igenom helt så räcker det inte med att det bara är de nya bilarna som kan tankas hållbart. 

Genom att bygga om bensinbilarna slår vi flera flugor i en smäll: vi värnar klimat, gröna näringar i hela landet och de som inte har råd att köpa ny bil. En rättvis och hållbar omställning för hela Sverige.

 

Per Bolund (MP)

Språkrör och finansmarknads- och bostads­minister

Lorentz Tovatt (MP)

Klimatpolitisk talesperson 

Linus Lakso (MP)

Gruppledare i Eskilstuna 

Marielle Lahti (MP)

Gruppledare Eskilstuna

Ämnen du kan följa