C: Inga skattemedel ska finansiera omvändelseförsök

Regeringen måste säkerställa att organisationer, som ägnar sig åt omvändelseförsök av HBTQI-personer, inte tilldelas skattepengar, skriver representanter för Centerpartiet

Centerpartiet kräver att en ny utredning tillsätts. En utredning som kan ta fram ett bättre underlag för hur en kriminalisering av omvändelseförsök av HBTQI-personer skulle kunna utformas, skriver Muharrem Demirok, Martina Johansson och Ulrika Liljeberg.

Centerpartiet kräver att en ny utredning tillsätts. En utredning som kan ta fram ett bättre underlag för hur en kriminalisering av omvändelseförsök av HBTQI-personer skulle kunna utformas, skriver Muharrem Demirok, Martina Johansson och Ulrika Liljeberg.

Foto: Mikael Svensson, Privat, Centerpartiet

Debatt2024-08-29 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (2021) uppger omkring en femtedel av unga HBTQI-personer att de någon gång utsatts för försök att påverka deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Det är oacceptabelt.

Medicinering, gruppterapi, böner och exorcism är exempel på olika former av ”behandlingar” som används för att utföra omvändelseförsök av HBTQI-personer. Det kan även handla om tvångsgifte, uppfostringsresor, hot, våld och social utfrysning.

Det är hög tid för att regeringen att agera och säkerställa att organisationer, som ägnar sig åt omvändelseförsök, inte tilldelas skattepengar.

I sommar har Pride firats runt om i landet och vi är många som har firat kärleken och dansat genom parader. En undersökning av den europeiska HBTQI-paraplyorganisationen, ILGA Europe, visar dock att Sverige blir omsprunget. Reformtakten för att stärka HBTQI-rättigheter har stannat av, enligt RFSL. 

Ändå släpar regeringen benen efter sig och har fortfarande inte presenterat en ny handlingsplan för att främja HBTQI-rättigheter. Trots att den tidigare löpte ut vid årsskiftet.

Under sommaren 2022 riktade Dagens Nyheter strålkastarna mot religiösa församlingar som mottagit skattepengar som vill ”omvända” homosexuella. Senare avslöjade DN hur svenska biståndspengar gått till organisationer som bedrivit omvändelseförsök. Det är oacceptabelt.

Centerpartiet kräver att en ny utredning tillsätts för att ta fram ett bättre underlag för hur en kriminalisering av omvändelseförsök skulle kunna se ut. Den tidigare utredningen, som presenterades i fjol, menar att en särskild straffbestämmelse för omvändelseförsök sannolikt inte skulle vara effektiv. Vi delar inte den bedömningen.

I dag betalas även statligt stöd ut till kyrkor, samfund och församlingar baserat på att vissa krav uppfylls, bland annat demokrativillkoret. I regeringens nya lag framgår det att omvändelseförsök riktade mot unga står i strid med demokrativillkoret, men omvändelseförsök riktade mot vuxna nämns inte.

Det anser Centerpartiet måste ändras, så att det tydligt framgår att inga skattemedel ska gå till de som ägnar sig åt omvändelseförsök – oavsett vilken ålder omvändelseförsöken riktar sig mot. Det är dags att visa att det finns saker som det inte går att kompromissa om. 

Muharrem Demirok
Partiledare (C)

Martina Johansson
Talesperson i HBTQI-frågor (C)

Ulrika Liljeberg
Rättspolitisk talesperson (C)