IS ska inte styra kristnas öde i Mellanöstern

Antalet kristna i Turkiet, Irak och Syrien har minskat så kraftigt att man nästan kan tala om att den kristna minoriteten nu är närmast utplånad där.

Antalet kristna i Turkiet, Irak och Syrien har minskat så kraftigt att man nästan kan tala om att den kristna minoriteten nu är närmast utplånad där.

Foto: Hussein Malla

Debatt2022-02-22 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Torsdag den 20 januari attackerade terrorgruppen IS med tungt beväpnade IS-krigare och självmordsbombare fängelset i Guweiran i al-Hasakah-provinsen i norra Syrien. Strider bröt ut i området, lastbilar sprängdes och civila människor börjar lämna sina hem för att rädda sitt liv.

Händelsen har påmint många assyrier som bor och lever i Syrien, Eskilstuna och världen över om IS-ockupationen av assyriska byarna runt om Khabourfloden. Tankarna, oron och rädslan att behöva uppleva ockupationen på nytt skrämmer väldigt många familjer.

Måndag den 23 Februari 2015 ockuperade IS min barndomsby och tjugotal andra assyriska byar. Kyrkorna bombades, IS slagord hittades överallt och deras flagga hissades upp. Efter IS-attacken tömdes i stort sett 34 assyriska byar på sina kristna invånare. Över 250 människor, främst kvinnor och barn, blev kidnappade och bortförda av IS. Övriga levde under ständiga hot om att tas som gisslan och avrättas och att detta skulle filmas i avskräckande syfte för den som valde att stanna kvar för att kriga mot IS. Hotet blev till verklighet, tre avrättningar filmades och videosändes världen över.

IS högsta ledare i Irak och Syrien, Abu Bakr al-Baghdadi, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi och andra ledare är döda. Militärt har IS tryckts tillbaka, men organisationens blodiga ideologi lever vidare. De som har åkt till Syrien och Irak för att målmedvetet ansluta sig till terrorgruppen IS, vill återinföra kalifatet och är övertygade om att det IS gör kommer att föra dem närmare Gud.

Av säkerhetsskäl, mänskliga och ekonomiska skäl bör IS-krigare inte får återvända till Sverige. Vi kan bara stå på offrens sida. Låt dem avtjäna sitt straff för sina terrorhandlingar i Syrien och Irak där brotten har begåtts. Vi måste lära av historien för att kunna hindra framtida IS-brott. Det är oerhört viktigt att förstå vår nutid för att skapa en bättre framtid.

Vi följer med oro den negativa utvecklingen för syrianerna, kaldéerna, assyrierna, armenierna och andra minoritetsgrupper i Syrien och Irak. Antalet kristna i Turkiet, Irak och Syrien har minskat så kraftigt att man nästan kan tala om att den kristna minoriteten nu är närmast utplånad där. Sverige bör därför verka inom EU och FN för att slå vakt om Mellanösterns kristnas rätt att stanna kvar i sina hemländer. IS får aldrig mer vinna några segrar någonstans i världen.

Tony Meshko (KD)
Migration- och rättspolitisk talesperson i Eskilstuna

Jonas Wulff (KD)
Ordförande Eskilstuna