Jag söker mandat att tÀnja pÄ ramarna

Jimmy Jansson (S) vill bilda en bred majoritet som kan fatta beslut och sÀtta Eskilstuna först.

Jimmy Jansson (S) vill bilda en bred majoritet som kan fatta beslut och sÀtta Eskilstuna först.

Foto: Joakim Serrander

Debatt2022-09-06 20:18
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett jobb att gĂ„ till. Pengar till utgifter. Ett hem i en stadsdel dĂ€r man kan kĂ€nna sig trygg. En skola som fungerar. En sjukvĂ„rd att lita pĂ„. En pension att leva pĂ„. Utrymme att förverkliga nĂ„gra av sina drömmar. Det ska samhĂ€llet kunna leverera. Det krĂ€ver sammanhĂ„llning och samarbete. 

I en tid med krig, ekonomisk oro och behov av radikala Ă„tgĂ€rder mot brott och dess orsaker hoppas jag kunna bidra med erfarenhet. Jag var med vid finanskrisen. Vi har handskats med en pandemi. Det var svĂ„ra tider för mĂ„nga. Vi kommer orka igenom ocksĂ„ detta. Eskilstuna Ă€r starkt och vi Ă€r vana att hantera med- och motgĂ„ngar. 

Eskilstuna Ă€r i en stark positiv utveckling. OrĂ€kneliga etableringar av nya företag och jobb sĂ„vĂ€l som universitet, ny tingsrĂ€tt och fler poliser. BĂ€ttre skolresultat och stora satsningar pĂ„ vĂ€lfĂ€rd och idrott. Försörjningsstöd Ă€r nere pĂ„ 2014 Ă„rs nivĂ„. Arbetslösheten nere pĂ„ 2009 Ă„rs nivĂ„. Vi ska göra mer. Men ledarskap, bra beslut och duktiga medarbetare ger resultat. 

Ibland blir det fel. Men dÄ rÀttar vi till det. Jag kan inte heller lÄtsas som att saker Àr enklare Àn vad de Àr inför dig. Men vi kan lösa problemen och ta vara pÄ alla möjligheter. Genom uthÄllighet, Àrlighet och samarbete.

Jag vill bilda en bred majoritet som kan fatta beslut och sĂ€tta Eskilstuna först. Man mĂ„ste dĂ„ kunna kompromissa och samtidigt stĂ„ upp för det egna och i det hitta en vĂ€g. 

Eskilstuna mĂ„ste navigera i svĂ„r terrĂ€ng samtidigt som de enorma möjligheterna tas tillvara. Det Ă€r inte lĂ€ge för över- och underdrifter, stök och tappat tempo. Vi behöver resultat. 

Jag försöker synliggöra Eskilstuna i Sverige. Bli lyssnade pĂ„ utifrĂ„n vĂ„r verklighet. Jag fĂ„r lite smĂ€llar. För en som jag, som faktiskt inte önskar konflikt eller rampljus, Ă€r det slitsamt. Men nödvĂ€ndigt. 

Prioritet Ă€r jobben. Företagande och utbildning. Arbetslösheten ska knĂ€ckas. Avskaffad segregation och stopp för pĂ„fyllnad av problem genom osund invandring. Skolan ska fortsĂ€tta förbĂ€ttras ihop med förbyggande socialt arbete. Äldre ska kunna lita pĂ„ bra omsorg. 

Vi ska plocka de kriminella ur Eskilstuna. Dra ut dem i ljuset! De som Ă€r pĂ„ vĂ€g in ska stoppas. Vi fortsĂ€tter bygga ut förebyggande insatser sĂ„ mycket som krĂ€vs. Det fĂ„r kosta. Men jag krĂ€ver att staten backar upp med omfattande lĂ„ngvariga polisinsatser som stryper vĂ„ldet. Vi mĂ„ste fĂ„ permanent polisnĂ€rvaro i vissa stadsdelar. 

Jag Àr beredd att och söker mandat att tÀnja ramarna för vad en kommun fÄr göra. Men jag mÄste veta att jag har ditt stöd för det. Kritik, risker och att jag mÄste förmÄ fler att orka göra jobbet. Jag kan inte stÄ ensam.

Mitt besked Ă€r att jag alltid kommer sĂ€tta det hederliga Eskilstuna först. Aldrig vara tyst om problem vi ser eller möjligheter vi har. Inte vara rĂ€dd att kritisera den som motarbetar oss. 

Jag har ingen karriĂ€r att vĂ€rna. Mer av min politiska gĂ€rning ligger sannolikt bakom Ă€n framför mig. Jag kan sĂ€ga vad jag tycker. StĂ„ pĂ„ Eskilstunabornas sida. Men jag behöver din hjĂ€lp. 

Jag vill att du oavsett var du stĂ„r politiskt ska kĂ€nna att jag vill vara din och hela Eskilstunas kommunstyrelseordförande. Även om vi har olika utgĂ„ngspunkter i livet sĂ„ mĂ„ste vi samarbeta för att göra Eskilstuna bĂ€ttre. 

Politiken styr en organisation med stort men begrĂ€nsat ansvar. Den geografiska ytan Eskilstuna kommun bĂ€r vi alla som medborgare ansvar för. 

Du ska stĂ€lla höga krav pĂ„ mig. Men vi behöver hjĂ€lpas Ă„t. Det finns bara en vinnare pĂ„ det. Och det Ă€r alla vi som lever hĂ€r. 

Jimmy Jansson (S)
Kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna