KÀrnkraften Àr dyr, riskabel och onödig

Den oflexibla kÀrnkraften Àr föga till hjÀlp för att möta variationer i efterfrÄgan och produktionsförutsÀttningar över tid, skriver debattörerna.

Den oflexibla kÀrnkraften Àr föga till hjÀlp för att möta variationer i efterfrÄgan och produktionsförutsÀttningar över tid, skriver debattörerna.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2022-02-09 21:12
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

KĂ€rnkraften blir Ă„terigen en valfrĂ„ga. Det stĂ„r klart efter de fyra högerpartiernas inlĂ€gg pĂ„ SvD  Debatt 7/2. De rĂ€knar med draghjĂ€lp av den pĂ„gĂ„ende internationella energikrisen. BerĂ€ttelsen Ă€r att sĂ€rskilt de höga elpriserna i Sverige beror pĂ„ att ett antal kĂ€rnkraftverk lagts ned ”av politikerna”. Lösningen Ă€r att börja bygga ut kĂ€rnkraften igen.

Men  de höga energipriserna hĂ€r beror inte  pĂ„ svensk energipolitik. TvĂ€rtom Ă€r det en del av en global energikris, beroende pĂ„ att produktionen av fossila brĂ€nslen, frĂ€mst naturgas, inte Ă„terhĂ€mtat sig i den takt som behövs föra att möta den ökande efterfrĂ„gan under 2021. NedlĂ€ggningen av kĂ€rnkraftverk i Sverige beror, som alla egentligen vet, inte pĂ„ politiska beslut, utan pĂ„ bristande lönsamhet. En storskalig utbyggnad av kĂ€rnkraften förblir mycket dyrare Ă€n en fortsatt satsning pĂ„ sol, vind, vatten och bioenergi. Enligt en aktuell berĂ€kning publicerad av den amerikanska investmentbanken Lazard kryper vind- och solkraft nu ner under 30 USD/megawattimme medan kĂ€rnkraftens kostnad minst blir cirka fem gĂ„nger högre. I de nya kĂ€rnkraftverken i Frankrike och Finland ligger kostnaden fem-sju gĂ„nger högre Ă€n i genomsnittlig vindkraft.

Det Àr ju inte heller sÄ att Sverige har nÄgon brist pÄ el. TvÀrtom motsvarar den svenska elproduktionen pÄ Ärsbasis numera ungefÀr en och en halv gÄng den svenska förbrukningen. Och med den utbyggnad som nu Àr pÄ gÄng kan vi fÄ utrymme att fördubbla vÄr elkonsumtion inom nÄgra Är. Utmaningen Àr att fÄ till ett mer flexibelt system, för att möta variationer i efterfrÄgan och produktionsförutsÀttningar över tid. Men hÀr Àr den oflexibla kÀrnkraften till föga hjÀlp. Vattenkraften, som Àr den viktigaste kÀllan för flexibilitet, vilket skulle kunna öka vÀsentligt genom att bygga sÄ kallade pumpkraftverk. De gör det möjligt att anvÀnda temporÀr överskottsenergi till att pumpa tillbaka vatten och ÄteranvÀnda det nÀr behovet ökar. En annan möjlighet Àr att producera el med biobrÀnslen, i första hand i vÀrmekraftverk, som ocksÄ producerar fjÀrrvÀrme. FrÄn nÀringen har det just kommit ett förslag om att öka kapaciteten och flexibiliteten i befintliga vÀrmekraftverk genom en teknik för energilagring. Det skulle ganska snabbt kunna öka elproduktionen motsvarande tvÄ kÀrnkraftverk till en brÄkdel av kostnaden. PÄ medellÄng sikt kan man ocksÄ bygga ut fjÀrrvÀrme med kraftvÀrmeverk en hel del.

Men den verkliga revolutionen ligger om hörnet. Det Àr den storskaliga introduktionen av vÀtgas som energibÀrare. VÀtgas Àr lÀtt att transportera och lagra, och kan produceras av förnybar el. Det öppnar ocksÄ upp för sol- och vindkraft som global handelsvara. Inte minst vÀrdens ökenomrÄden fÄr dÄ möjligheter till storskalig produktion av vÀtgasburen sol- och vindkraft. En överlevnadschans för mÄnga av dagens oljeekonomier. Samtidigt kan storskaliga, ekologiskt planerade, Äterbeskogningsprojekt, till exempel i Afrika, leda till positiva klimateffekter, förbÀttra förutsÀttningar för jordbruket och öka vÀrdens tillgÄng pÄ trÀrÄvara och bioenergi.

EU-kommissionens förslag att ta med kĂ€rnkraften i taxonomin innebĂ€r inte att miljö- och sĂ€kerhetshoten kring kĂ€rnkraften har försvunnit. FramstĂ€llningen av kĂ€rnbrĂ€nslet Ă€r en oerhört smutsig affĂ€r. Av den uranmalm som bryts Ă€r det bara cirka en promille som kommer till anvĂ€ndning. Resten blir ett höggradigt radioaktivt slagg som ofta dumpas i den lokala miljön. Huvuddelen av all uranbrytning sker i fattiga, auktoritativt styrda lĂ€nder, cirka 40 procent i det kaotiska Kazakstan. NĂ€sta led Ă€r den oerhört lilla risken för en oerhört stor katastrof i form av en hĂ€rdsmĂ€lta i ett kĂ€rnkraftverk i drift. Det skulle vara omöjligt men Three Mile Island, Tjernobyl och Fukushima lĂ€r oss att man aldrig kan sĂ€ga aldrig. Vi mĂ„ste kallt rĂ€kna med fler sĂ„dana katastrofer om vi bygger ut kĂ€rnkraften. Till sist frĂ„gan om det högaktiva avfallet. Det Ă€r en oerhörd utmaning, eftersom en miljondels gram kan döda, och avfallet fortsĂ€tter att vara farligt i minst 100 000 Ă„r. MĂ„nga forskare ifrĂ„gasĂ€tter metoden med kopparkapslar och menar att det finns risk för lĂ€ckage redan inom ett Ă„rhundrade. Flertalet kĂ€rnkraftslĂ€nder har inte nĂ„gon godkĂ€nd lösning pĂ„ avfallshanteringen.

KÀrnkraftens föresprÄkare sÀtter nu sitt hopp till smÄreaktorer, sÄ kallade SMR, som nu hÄller pÄ att utvecklas. Men om de verkligen blir billigarare och/eller sÀkrare vet vi inte Àn. SÄ lÀnge de bygger pÄ dagens lÀttvattenteknik kvarstÄr de extrema avfallsproblemen, som kanske till och med blir mer svÄrhanterliga.

Mer betydelsefullt vore det om det blev ett genombrott för fjĂ€rde generationens kĂ€rnkraft. Inte sĂ„ mycket för att det skulle ge oss en sĂ€rskilt bra energiförsörjning utan för att den kan hjĂ€lpa oss att hantera arvet efter lĂ€ttvattenreaktorerna. Om det gĂ„r som det Ă€r tĂ€nkt ska man kunna driva reaktorerna med det högaktiva avfallet frĂ„n lĂ€ttvattenreaktorerna. Och 4 G-avfallet behöver ”bara” förvaras sĂ€kert i 1 000 Ă„r i stĂ€llet för 100 000.  Men trots Ă„rtionden av forskning lĂ„ter genombrottet fortfarande vĂ€nta pĂ„ sig.

SÄ tills vidare fÄr vi rÀkna med att kÀrnkraften förblir dyr, riskabel och onödig.

PĂ€r Granstedt
Tidigare riksdagsledamot (C)

Brirgitta Hambraeus
Tidigare riksdagsledamot (C)

Hans Lindqvist
Tidigare EU-parlamentariker (C)