Kom med och stoppa giftutsläppen!

Kampanj för att stoppa Seniors giftutsläpp

Kampanj för att stoppa Seniors giftutsläpp

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-07-27 06:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i tidningen skriver Marielle Lahti och Mohamed Abdukani, gruppledare (MP) Eskilstuna, om dispensen som Senior Materials fått för att släppa ut 900 ton metylenklorid över Eskilstuna. Vi i Kampanjen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid tycker att det är bra att ni påpekar att informationen om etableringen av Seniors verksamhet har varit knapphändig.
Ni har helt rätt i att delar av det underlag som använts i samband med ansökningen om undantag är medvetet diffust skrivet eller till och med direkt felaktigt, och att kritiska delar av underlaget inte funnits med under samrådet utan lagts till senare.
Kampanjen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid arbetar både med opinionsbildning för att stoppa giftutsläppen, och med att gräva i alla underlag kring detta. Vi har hittat många felaktigheter och anmärkningsvärda delar kring den dispens som företaget fått för att släppa ut detta gift.

Underlaget för dispensen bygger på den felaktiga uppgiften att giftångorna kommer att spädas ut i luften och blåsa bort, eftersom metylenklorid falskeligen påstås väga lika mycket som luft. I verkligheten väger metylenklorid i gasform tre gånger så mycket – vilket betyder att det kommer att falla ned rakt på oss Eskilstunabor.
Det är därför vi i Kampanjen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid mobiliserar till stora protester mot denna dispens. Vårt krav är: Inga utsläpp av metylenklorid alls! Om vi är tillräckligt många så kan vi vinna!

Men ni skriver att dispenser att använda metylenklorid främst beror på att det inte finns något alternativ. Har någon hos er kontrollerat den uppgiften? Den gröna omställningen är viktig, men det får inte leda till ny miljöförstöring.
Ni reserverar er mot beslutet och tänker lämna in en fråga på kommunfullmäktige, men är det tillräckligt? Det demokratiska arbetet förekommer inte bara i kommunfullmäktige. Vi tänker demonstrera, hålla appellmöten, dela ut flygblad, fortsätta vår namninsamling, hålla stormöten, uppvakta politiker, företag, myndigheter och media. 

Vi är inte tysta! Det är också demokrati i arbete – och ofta mycket mer effektivt än att ställa frågor i kommunfullmäktige. En mäktig folkstorm kan rubba berg! Vi har flera tusen Eskilstunabor bakom oss (6200 medlemmar i vår Facebookgrupp och 9000 på vår protestlista). Marielle Lahti, Mohamed Abdukani och alla andra – vi hoppas att ni vill ansluta er till vår utomparlamentariska rörelse för att rädda Eskilstuna från giftutsläpp!