Kommunfastigheter vill höja hyrorna utan rimliga skÀl

Hyrorna i bland annat kvarteret Vildsvinet i Eskilstuna riskerar att höjas kraftigt, skriver debattörerna.

Hyrorna i bland annat kvarteret Vildsvinet i Eskilstuna riskerar att höjas kraftigt, skriver debattörerna.

Foto: Peter Larsson

Debatt2022-02-07 21:07
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Eskilstuna kommunfastigheter (K-fast) vill förhandla hyran i alla sina lÀgenheter i syfte att trycka upp hyresnivÄerna med höjningar pÄ mellan 10-20 procent. Detta utan att det görs nÄgra renoveringar alls. Det hÀr kallas bruksvÀrderingar och i ett första steg Àr det kvarteren Stövaren och Vildsvinet, centralt belÀgna adresser i Eskilstuna, som ska förhandlas.

Förhandlingen av Stövaren blev klar i maj i Är och slutade med hyreshöjningar pÄ i snitt 13,6 procent för hyresgÀsterna. Nu vill K-fast fortsÀtta med att förhandla kvarteret Vildsvinet och hyresgÀsterna Àr oroliga för liknande hyreshöjningar. Vi har ett kommunalt bostadsbolag som pressar pÄ för att höja hyrorna. Effekten kommer att bli att privata fastighetsÀgare ocksÄ kan fÄ upp hyresnivÄerna.

Till detta kan vi lĂ€gga att behoven av renoveringar i miljonprogramslĂ€genheter har varit stora de senaste Ă„ren. Stammar, kök och badrum behöver bytas och byggas om. K-fasts renoveringar leder ofta till kraftiga hyreshöjningar. Som i kvarteret Ostran dĂ€r K-fast renoverat lĂ€genheter med följden att mĂ„nga hyresgĂ€ster fĂ„tt mer Ă€n 50 procent i hyreshöjning. Resultatet blir reovrĂ€kningar. Barnfamiljer som vrĂ€ks. PensionĂ€rer, som kanske levt hela sitt liv i ett bostadsomrĂ„de, tvingas flytta. 

Dessutom försvann investeringsstödet till hyresrÀtter frÄn Ärsskiftet med den borgerliga budget som röstades genom i riksdagen. Det var ett stöd som Ätminstone höll nere hyrorna i nybyggda hyresrÀtter. Nu Àr risken stor att priserna skenar Àven dÀr.

Beslut som riksdagen fattar kan inte Eskilstunas kommunpolitiker ta ansvar för men Eskilstunas majoritet mĂ„ste ta ansvar för vad kommunens bostadsbolag gör. Varför vill Eskilstunas majoritet höja hyran för vanligt folk? Genom bruksvĂ€rderingar och genom renoveringar dĂ€r man höjer standarden till nivĂ„er lĂ„ngt ifrĂ„n vad hyresgĂ€sterna alltid vill ha och utan att ge alternativ? 

HyresnivĂ„erna riskerar att bli sĂ„ höga att vanliga mĂ€nniskor inte lĂ€ngre har rĂ„d att bo i Eskilstuna. Varför tar inte den politiska majoriteten sitt ansvar och hindrar kommunens bostadsbolag att driva pĂ„ hyreshöjningarna? 

Hillevi Enblom och Monicka Larsson
HyresgÀster boende i kvarteret Stövaren

Bo Hall
HyresgÀst boende i kvarteret Vildsvinet

Peter Widén, Christin Lundkvist, Karl-Erik KÀmpe och Sergio Quiñones
HyresgÀster boende i kvarteret Ostran

Marko Liikala, Åke Johansson, LinnĂ©a Tillman, Yvonne LitzĂ©n och Mia Sjögren
HyresgÀstföreningen Eskilstuna

Monica Andersson Jensen
Ordförande HyresgÀstföreningens förhandlingsdelegation