Kvinnor i Ukraina utsätts för systematiskt våld

Lottakåren samlar in medel till psykologiskt stöd för kvinnor som drabbats av kriget i Ukraina.

Lottakåren samlar in medel till psykologiskt stöd för kvinnor som drabbats av kriget i Ukraina.

Foto: Andrii Marienko

Debatt2023-03-14 20:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan den 24 februari 2022 pågår ett krig i vår närhet. Civila drabbas hårt. Civil infrastruktur förstörs och många har varken el, värme eller vatten. Som alltid under krig och konflikter påverkas kvinnor och barn på andra sätt än män.

De stridande parterna i Ukraina är skyldiga att följa internationell humanitär rätt och krigets lagar som bland annat förbjuder våldtäkt och annat sexuellt våld. Trots detta nås vi oupphörligen av rapporter om att kvinnor utsätts för våld. Många vittnesmål talar för att detta våld är systematiskt och planerat. Det rör sig inte bara om enskilda fall utan om medvetna strategier.

Ett viktigt arbete är att dokumentera de krigsbrott som pågår i Ukraina. Att göra detta mitt under brinnande krig innebär stora svårigheter. Inte minst för att just våld mot kvinnor och sexuellt våld är svårt att prata om för de kvinnor som har blivit utsatta. Det vi, var och en, kan göra är att bidra till dessa organisationer som på plats i Ukraina ger hjälp och stöd. 

Svenska Lottakåren kommer under ett år framåt att via ’Ögat – Hjälp oss att se’ samla in medel till stöd för det arbete som organisationen Women’s Perspectives bedriver i Ukraina med särskilt fokus på psykologiskt stöd för kvinnor som drabbats av kriget. Det insamlade stödet kommer att kanaliseras via Kvinna till Kvinna.

Vi gör insamlingen för att visa vår solidaritet med de kvinnor som påverkats av krigets brutalitet. Som stöd för de som kämpar för att hjälpa så att kvinnorna kan fortsätta bidra till samhället och kan vara med och bygga upp Ukraina igen. 

Svenska Lottakåren vill lyfta hur det systematiska användandet av sexuellt våld som vapen i konflikter och krig påverkar, och vi vill vara en kraft som finns för att verka mot användandet av sexuellt våld. Ett vidrigt sätt att skada och förnedra motståndaren som påverkar samhällen i lång tid efter att konflikten eller kriget är slut. Det måste bli ett stopp och förövarna straffas för sina brott.