Nyligen skrev jag en replik på Alex Voronovs ledarartikel om att fattigpensionärer var en myt och fick från honom kritiken att jag inte ens försökte förklara vad som var fel i Alectas rapport, som låg till grund för en del av hans ställningstagande. Här är ett försök.
Målet för pensionssystemet skulle vara att få ut 70 procent av slutlönen i pension varav den allmänna pensionen skulle utgöra 60 procent. I verkligheten är den allmänna pensionen nere i 47 procent för de grupper som nu går i pension. Det framgår av rapporten ”Det massiva pensionsraset” från försäkringsfacket Forena.
Alecta påstår, efter att ha analyserat inkomsterna för grupper i 55 till 85 år, att genomsnittet får ut 75 procent av den lön de hade, att de med låg lön till och med fått det bättre med pensionen, att pensionssystemet är stabilt och att det spritts en felaktig bild om fattigpensionärer. Visserligen medger Alecta att ”det finns äldre som har det knapert” men huvudbudskapet är att pensionärerna bara har fått det bättre. Många tycks ha svalt detta budskap men kritiken är också förödande.
”Vad är det för villospår som Alecta lägger ut”, frågar den samhällspolitiske chefen på Forena. SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att det endast är var fjärde svensk som är nöjd med hur pensionssystemet fungerar. Kommunal, Byggnads och TCO har helt andra uppgifter än Alecta. Vi i SKPF har konstaterat att vi har åtskilliga medlemmar som får kämpa för att överleva och inte har möjlighet att fundera över hur man ska disponera sina ökade inkomster.
300 000 fattigpensionärer får i Alectas rapport knappt ett omnämnande. Det faktum att man tvingas till politiska beslut om att lappa och laga pensionssystemet tyder väl ändå på att konstruktionen inte är hållbar över tid. Jo i så motto är det stabilt att man inte riskerar att det betalas ut för mycket i förhållande till vad som finns i tillgångar i systemet men vem får utgöra den bufferten? Pensionärerna förstås och de som de ligger pyrt till tidigare, inte minst kvinnor, kommer bara närmare branten.
Pensioner på 11-13 000 kronor i månaden efter skatt är tyvärr allt för vanligt. När hyra, räkningar och mat är betalt återstår några tior per dag. Det är det många kan disponera efter ett helt yrkesliv. Det kan man faktiskt inte avfärda med att generaliserat påstå att pensionärerna har fått det bättre och utbrista i slutsatsen ”gå inte på myten om fattigpensionärer”. Det är inte seriöst.
Vårt krav är att man ser över pensionsöverenskommelsen och gör systemet stabilt över tid. Då krävs det mer pengar i systemet. Avsättningen till pensionerna behöver säkert höjas men det finns andra åtgärder också att diskutera.
Och inte minst andra insatser som en bättre arbetsmiljö som gör det möjligt att arbeta fram till den pensionsålder som krävs för en hygglig pension.
Leif Kindblom
Distriktsordförande SKPF Pensionärerna Sörmland