Landsbygden behöver ett modernare strandskydd

Vi svenskar Àr lyckligt lottade som har allemansrÀtten.

Vi svenskar Àr lyckligt lottade som har allemansrÀtten.

Foto: LĂ€nsstyrelsen i Norrbotten

Debatt2021-04-30 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ja, vi svenskar Àr lyckligt lottade som har allemansrÀtten. Vi Àr Àven lyckligt lottade som lever i en demokrati med lagstiftning som ett centralt inslag.

Strandskyddslagen, som den ser ut idag, fĂ„r orimliga konsekvenser pĂ„ landsbygden. Tack vare Centerpartiets initiativ har vi genom januariavtalet en möjlighet att fĂ„ ett enklare och modernare strandskydd, mer anpassat efter lokala variationer.

För visst borde landsbygden fĂ„ en chans att anvĂ€nda de konkurrensfördelar deras geografi ger? Visst Ă€r det rimligt med större möjligheter att bygga strandnĂ€ra dĂ€r tillgĂ„ngen pĂ„ strĂ€nder Ă€r god och konkurrensen om mark Ă€r liten? Och visst Ă€r det orimligt att enskilda markĂ€gare förvĂ€gras bygga dĂ€r de bĂ€st finner lĂ€mplig pĂ„ grund av strandskyddade diken? 

Vi i Centerpartiet vĂ€lkomnar den nyligen presenterade strandskyddsutredningen. Samtidigt delar vi Miljöpartiets oro, med den lilla skillnaden att vi inte Ă€r oroliga att strandskyddet försvagas utan att det förblir för starkt. 

Sedan det generella strandskyddets tillkomst 1994 har riksdagen vid Ă„tminstone tre tillfĂ€llen – 2010, 2014 och nu senast i december 2020 – försökt att komma tillrĂ€tta med orimligheterna i nuvarande lagstiftning, men bĂ„de 2010 och 2014 valde myndigheterna att tolka lagen alltför snĂ€vt och det önskade resultatet uteblev. Vi befarar att samma sak kan komma att hĂ€nda igen. 

VĂ„r oro Ă€r alltsĂ„ inte att en ny strandskyddslag ska bidra till en kraftig exploatering av strĂ€nder. VĂ„r oro Ă€r att diken som det pĂ„ bilden – dĂ€r strandskydd idag gĂ€ller – fortsatt ska begrĂ€nsa utvecklingen pĂ„ landsbygden och sĂ€tta kĂ€ppar i hjulet för de gröna nĂ€ringarna som, för att citera Miljöpartiet, hĂ„ller Sveriges ”svĂ„rslaget vacker mĂ„ngfaldig natur” levande, artrik och öppen för alla att ta del av. 

Arne Jonsson (C)
KommunalrÄd Eskilstuna

Anders Nordin (C)
Ledamot StadsbyggnadsnÀmnden Eskilstuna

Gunnar Bildt (C)
ErsĂ€ttare StadsbyggnadsnĂ€mnden Eskilstuna 

Martina Johansson (C)
Riksdagsledamot Sörmland