Låt Strängnäs bli fristad för författare

Liberalerna vill att Strängnäs ansluter sig till en organisation som hjälper författare och skribenter i behov av skydd.

Liberalerna vill att Strängnäs ansluter sig till en organisation som hjälper författare och skribenter i behov av skydd.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Debatt2023-03-25 08:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De styrande i Strängnäs kommun (moderater och socialdemokrater) väljer att avslå en motion från undertecknade två liberaler. Skälet till avslaget sägs vara ekonomiskt grundat, men vi skönjer ett svepskäl, en ovilja eller rentav okunskap. Kanske står detta över den nivå som de styrande i kommunen förmår att befatta sig med?

Motionen handlar i korthet om att vi vill att Strängnäs kommun ansluter sig till den internationella organisationen ICORN:s fristadsprogram för hjälp till författare i behov av skydd. Kommunen förbinder sig att under två år betala ut ett stipendium samt stå för bostad. Med författare menas i detta sammanhang författare av skönlitteratur, poesi, barnböcker och faktaböcker men även manusförfattare, översättare, redaktörer, journalister, bloggare och tecknare. Idag är ett 20-tal kommuner i Sverige anslutna som fristadskommuner. Vi vill att även Strängnäs kommun visar solidaritet och ansluter sig.

Fristadsarbetet är nu viktigare än någonsin med tanke på att yttrandefriheten begränsas kraftigt i de alltfler auktoritära staterna. Kriget i Ukraina har medfört ytterligare begränsningar och hot mot demokratin. En viktig uppgift för fristaden är därför att ge en fristad åt förföljda, möjligheten till arbetsro, kollegial och social gemenskap, översättningsmöjligheter och självständigt arbete. Det viktigaste är friheten från påtryckningar och trakasserier. Vi är övertygade om att en anslutning till ICORN kommer att skapa ett stort mervärde för Strängnäs kommun som kulturkommun och stöd till demokratin. Helt i linje med Strängnäs kommuns kulturpolitiska program.

Liberalerna vill att Strängnäs kommun ska bli en fristadskommun och erbjuda en kulturarbetare en fristad för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete i trygghet.