Som nyblivet universitet har Mälardalens universitet (MDU) en roll i utvecklingen av samhället och specifikt Eskilstuna och Sörmland. MDU:s vision och nyligen beslutade mål betonar samhällsengagemang, ansvar, samverkan och framtagande av ny kunskap för en hållbar framtid tillsammans med civilsamhälle, offentlig sektor och näringsliv. Detta görs bland annat inom ramarna för MDU:s samverkansplattformar som Automation Region, Robotdalen, Samhällskontraktet och strategiska avtal med företag och andra organisationer.
MDU:s ambitioner överensstämmer väl med regeringens och EU:s ambition om en mer öppen vetenskap, utmaningsdriven forskning och vetenskapligt grundat politiskt beslutsfattande. Utifrån värden om akademisk frihet, forskarens integritet och nyfikenhet vill vi att våra forskningsresultat bidrar till samhällets utveckling.
Vi vill också att MDU ska vara en röst i det offentliga samtalet. Vi ska bidra med forskningsbaserad kunskap som ger människor möjlighet att förstå händelser i omvärlden - och sina egna reaktioner på det som händer. Många av oss deltar därför aktivt i radio och tv och på sociala medier, såväl regionalt som nationellt och internationellt. Vi skriver debattartiklar och adderar kunskap till samhällsdebatten genom allt från föredrag för civilsamhälle, webbinarier för politiker och anställda i offentlig sektor till strategidialoger med näringslivet.
MDU ska vara en kritisk men konstruktiv röst, när vi drabbats av en pandemi eller när ett europeiskt land invaderats. Vi står för öppenhet, demokrati, jämlikhet, jämställdhet och lärosätenas självständighet. Situationen runt om i Europa visar att dessa värden aldrig får tas för givna. Exemplen på regimer som tystar forskare eller stänger ner universitet för att de inte lierar sig med makten är många.
Därför vill vi på MDU bidra till det offentliga samtalet. Därför arbetar vi för att våra forskare ska bli bättre på att kommunicera sin forskning. Därför ska våra forskare ta diskussionen om samhällets utmaningar. Ibland har detta ett pris. Forskare som uttalar sig om vargjakt, vaccin, global uppvärmning, rasism, extremism eller jämställdhet utsätts för trakasserier, hot och hat för att de levererar obekväma sanningar.
Detta får emellertid inte tysta oss – utan ska tas som intäkt för att vi behövs i det offentliga samtalet.
Helena Jerregård
Vicerektor för samverkan, Mälardalens universitet
Jonas Stier
Rektorsråd för forskning och forskarutbildning, Mälardalens universitet