Marken på Selaön passar inte för en solcellspark

Det är inget fel på solcellsparker, men de kan placeras mer eller mindre smart, anser debattören.

Det är inget fel på solcellsparker, men de kan placeras mer eller mindre smart, anser debattören.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-12-12 21:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår genom EnergiEngagemang AB projektering av flera mycket stora solcellsparker i Strängnäs, varav två på Selaön. Den största ligger på Äleby gårds marker. Arealen är på 90 hektar varav cirka 12 hektar i den östra delen ligger på mark som Riksantikvarieämbetet klassat som riksintresse för kulturmiljövård. 

Den andra parken, om 12 hektar nära Överselö kyrka, är i sin helhet belägen på sådan mark. Kort innebär klassificeringen att en ändrad användning av marken inte får förorsaka ”påtaglig skada” på exempelvis områdets upplevelse- eller dokumentvärden. Att upplevelsen av ett kulturmiljöklassat landskap lider påtaglig skada när det byggs om till solcellspark är nog uppenbart för de flesta. Jag vänder mig således inte mot solcellsparker i allmänhet, men tycker däremot att det är direkt stötande att ansvariga försöker exploatera mark som utpekats som särskilt skyddsvärd, när annan mark finns att tillgå.

Samhällsplaneringen blir alltmer komplex och då måste man kunna kräva av ansvariga tjänstemän, planerare och politiker att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Både elproduktion och kulturmiljö är viktiga samhällsintressen, men de kanske inte alltid låter sig kombineras på en och samma plats. 

Därför saknas skäl att acceptera den nu föreslagna konfigurationen av de två solcellsparkerna, som skulle förorsaka påtagliga skador på de kulturmiljöer som Riksantikvarieämbetet pekat ut på Selaön. Man noterar även att Strängnäs kommun i sina policydokument säger sig vilja värna om riksintressen för kulturmiljövård. Ett kulturmiljöområde låter sig inte flyttas, en solcellspark är uppenbarligen lättare att flytta, särskilt när den ännu befinner sig på ritbordet!

Jag vänder mig inte heller mot markägarens rätt att tillvarata sina egenintressen. Men andra intressen, till exempel kulturmiljövården, måste också respekteras, annars mister de i allt väsentligt bygglovsbefriade solcellsparkerna sin legitimitet i allmänhetens ögon. 

Markägaren på Äleby, Jacob Högfeldt, borde som folkvalt och arvoderat kommunalråd (M) beakta bredden i det uppdrag han påtagit sig genom att avstå från att i eget intresse arrendera ut mark för en solcellspark på den mindre del av hans område som är kulturmiljöklassat. Skulle han ändå göra det, vore det nog i mångas ögon ett noterbart tillkortakommande. 

Uppmaningen till Johan Skördare på EnergiEngagemang och Jacob Högfeldt på Äleby måste därför bli: Gör om och gör rätt!

Jan Isaksson
Strängnäs