Med rätt ledare kan Centern åter bli en folkrörelse

Debatt 29 september 2022 20:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter ett svidande valnederlag behöver Centerpartiet vara öppna för att förändra sin linje. Vår övertygelse är att Helena Lindahl, Västerbotten, är en utmärkt partiledarkandidat.

Väljarnas dom är tydlig och partiets stora fokus på värderingar har inte varit framgångsrikt. Det har satt en bild av ett parti med så många oförenliga röda linjer att det blivit svårt att få igenom egen sakpolitik.

 

Projektet med den breda mitten ekar tomt när riksdagens övriga partier har flytt, antingen till vänster eller till höger. I mitten finns nu bara C kvar, men med goda möjligheter att göra ett medvetet omtag, med potential att växa och bli en starkare och mer relevant kraft för hela landet. Vi behöver därför förutsättningar att ställa om på riktigt.

Det är illa att ett folkrörelseparti har förlorat sin riksdagsrepresentation på stora delar av landsbygden samtidigt som positionerna i andra delar av landet inte förstärkts.

Vi vill se ett vägval som handlar om att ideologiskt återansluta till partiets rötter på landsbygden, tron på varje människas rätt och förmåga att forma sin egen framtid, köksbordsperspektivet och tydligt frihetlig sakpolitik.

 

För att nå dit krävs en ny partiledning med rätt egenskaper. En ledning med vilja och förmåga att göra C till en starkare, grönare folkrörelse som är sakpolitiskt relevant för människor. En ledning med tydligare borgerlig profil som vill utveckla partiet till en mer fristående, pragmatisk och frihetlig mittenkraft. Vi menar att detta går att uppnå med relativt små korrigeringar i partiets strategiska vägval.

Helena Lindahl från Västerbotten är partiets i särklass starkaste opinionsbildare med en dokumenterad förmåga att nå fram till människor genom att lyfta det frihetliga, individuella perspektivet i relation till staten. Det är en roll som enbart C klarar av att spela och som är av betydelse i såväl storstad som på landsbygd.

 

Det är också värt att påpeka att historien ger Helena Lindahl rätt i att samarbetet med S och MP inte hade förutsättningar att leverera sakpolitik. Hon förutsåg dessutom att samarbetet skulle vara skadligt för Centerpartiets trovärdighet och långsiktiga förmåga att få inflytande.

 

Vi vill se en kursändring och vill därför lyfta fram Helena Lindahl som en stark kandidat som ny partiledare. En partiledarkandidat med förutsättningar att hjälpa oss att vinna tillbaka landsbygden, öka väljarbasen i hela landet och komma tillbaka starkare i valet 2026.

 

Magnus A Claesson (C)
Kumla, Örebro län

Lena Kvarnström (C)
Täby, Stockholms län

Aphram Melki (C)
Järfälla, Stockholms län

Stefan Bergström (C)
Sundbyberg, Stockholms län

Valter Stenmark (C)
Skellefteå, Västerbottens län

Urban Larsson (C)
Dorotea, Västerbottens län

Lars Tängdén (C)
Robertsfors, Västerbottens län

Helena Lundgren (C)
Vindeln, Västerbottens län

Magnus Thulin (C)
Malmö, Skåne

Heinz Wellershaus (C)
Malmö, Skåne

Jörgen Jönsson (C)
Sjöbo, Skåne

Tim Svanberg (C)
Ronneby, Blekinge län

Suzanne Parenius (C)
Lerum, Västra Götalands län

Thomas Pettersson (C)
Alingsås, Västra Götalands län

Stefan Friberg (C)
Kungsbacka, Hallands län

Can Savran (C)
Åre, Jämtlands län

Gunnar Selberg (C)
Kiruna, Norrbottens län

Tomas Mörtberg (C)
Övertorneå, Norrbottens län


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Läs mer!

Insändare: Lyssna på vetenskapen – och förvräng den inte

Lyssna på vetenskapen – och förvräng den inte

Ledare: Hyckleriet under Tidödagarna bådar inte gott

Hyckleriet under Tidödagarna bådar inte gott
Visa fler
Ämnen du kan följa