Mobilförbud är fel väg att gå

Ett förbud mot mobiltelefoner i klassrumet skulle inte lösa mycket stök, skriver dagens debattör.

Ett förbud mot mobiltelefoner i klassrumet skulle inte lösa mycket stök, skriver dagens debattör.

Foto: Annika Byrde

Debatt2022-02-23 21:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett lagförslag presenterat på en presskonferens nyligen föreslog skolminister Lina Axelsson Kihlblom ett förbud mot mobiltelefoner i klassrummen. Lagförslaget skulle ge läraren i rummet befogenheten att ta ifrån eleven en mobiltelefon ifall förbudet skulle brytas mot. Detta motiveras med att telefonerna stör eleverna på lektionstid och gör det svårare att fokusera på själva uppgiften. 

Skolan i Sverige har stora problem med elever som stör undervisningen som ska tas på verkligt allvar. Men att tänka sig att ett förbud mot just mobiltelefoner skulle lösa stöket i svensk skola är naivt. Befogenheten att bestämma vare sig mobiler ska få användas på lektionstid eller inte ska dessutom alltid ligga på huvudmännen själva, inte på Lina Axelsson Kihlblom. 

Ett förbud i gymnasiet är inte heller rimligt då gymnasiet är frivilligt och eleverna har eget ansvar för närvaro och studiedisciplin. Väljer man att tyst sitta med en telefon istället för att fokusera på läraren så ska det ansvaret ligga på eleven och inte hos läraren att tvinga eleven till att lyssna.

Självklart så ska mobilanvändandet i skolan inte påverka andra elever och Moderat Skolungdom Sörmland vill absolut inte att mobilanvändandet ska gå ut över omgivningen i skolan. Missköter man sitt mobilanvändande genom att aktivt störa andra så ska det bli konsekvenser precis som om man hade gjort det utan en mobiltelefon i handen. Ett allmänt förbud skulle dock bara leda till att det istället skulle pillas på mobilen i hemlighet och att allt mer energi skulle dras från undervisningen. 

Mobiltelefoner kan också vara till hjälp för eleverna och bör ses som ett hjälpmedel i undervisningen snarare än något som stör. Verkligheten digitaliseras mer och mer och skolan bör inte vara sen att ta efter, skolan borde snarare titta på hur man kan inkludera mobiltelefonerna mer i undervisningen som man gjort tidigare med datorer eller ipads. 

Ett statligt förbud är därför helt fel väg att gå och staten ska hålla sig borta från elevernas mobiltelefoner!


Albin Johansson
Ordförande MSU Sörmland