Tre åtgärder I EU för att göra Sörmland tryggare

En röst på Moderaterna, är en röst för att EU ska göra mer för att bekämpa den organiserade brottsligheten, skriver moderaterna Alice Landerholm och Tomas Tobé.

En röst på Moderaterna, är en röst för att EU ska göra mer för att bekämpa den organiserade brottsligheten, skriver moderaterna Alice Landerholm och Tomas Tobé.

Foto: Moderaterna

Debatt2024-05-30 06:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sörmland tryggare.

EU:s byrå för brottsbekämpning, Europol, har pekat på att den organiserade brottsligheten aldrig har utgjort ett så stort hot mot tryggheten för medborgare och samhällen som den gör i dag. Sverige är särskilt utsatt för detta. Skjutningar och sprängningar förpestar samhället och underminerar tryggheten för hederliga personer.

Brottsligheten i Sverige och hela Europa är gränsöverskridande. Sju av tio kriminella nätverk är aktiva i fler än tre EU-länder. Det handlar om narkotikahandel, bostadsinbrott, bedrägerier och människosmuggling. Situationen kräver att EU gör mer för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

En av Moderaternas främsta prioriteringar inför Europavalet är därför att göra Sverige tryggt igen. Vi vill att EU bekämpar den organiserade brottsligheten med kraft, vilket kommer göra Sörmland tryggare.

Framför allt vill vi att EU fokuserar på tre åtgärder under de kommande åren:

  • Dra in den fria rörligheten för kriminella. Moderaterna vill att personer som tillhör ledarskiktet i de kriminella gängen inte ska kunna semestra på den spanska solkusten samtidigt som det pågår blodiga gängkrig här hemma i Sverige. Vi vill också att Sverige ska kunna neka dömda EU-medborgare att resa hit.
     
  • Inför en europeisk specialpolis som punktmarkerar gängen. Idag saknar EU en operativ polismyndighet, vilket gör det svårare att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Moderaterna vill att EU anställer 10 000 specialpoliser som ska kunna agera i hela unionen.
     
  • Ge polisen tillgång till bättre verktyg. Moderaterna vill att de brottsbekämpande myndigheterna i Europa ska kunna använda ny teknik för att bekämpa grov brottslighet och terrorism. Exempelvis vill vi att artificiell intelligens (AI) ska kunna använda i brottsbekämpande syfte.


Den 9 juni är det Europaval. Men redan nu kan du förtidsrösta för ett tryggare Sörmland. En röst på Moderaterna, är en röst för att EU ska göra mer för att bekämpa den organiserade brottsligheten.
 

Tomas Tobé
Toppkandidat (M) i Europavalet

Alice Landerholm
Kandidat (M) i Europavalet