När stödet behövs ska samhället finnas där

Matmissionen är ett exempel på civilsamhällets arbete med socialt utsatta, som nu får ökat stöd, skriver Liberalerna.

Matmissionen är ett exempel på civilsamhällets arbete med socialt utsatta, som nu får ökat stöd, skriver Liberalerna.

Foto: Malin Hoelstad/TT

Debatt2023-05-02 08:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inflationen gör människor fattigare. Många kläms av kostnadsökningar och räntehöjningar ovanpå en redan dyster energikris. Hårdast drabbas de med ensamt ansvar för barn eller svag anknytning till arbetsmarknaden. Ensamstående mammor har svårt att köpa tvål och schampo, oroas för hur de ens ska sätta mat på bordet. Stadsmissionerna varnar om att allt fler barnfamiljer behöver hjälp. Under 2022 ökade matutdelning och försäljning av mat i de sociala matbutikerna Matmissionen med 1 300 ton.

Genom alla tider har Liberalerna stridit mot fattigdom och gett röst åt alla de som riskerar att glömmas bort i den offentliga debatten. Långvarig inflation är ett skräckscenario som gör det onda långt värre, men medan inflationen pressas tillbaka krävs parallellt välriktat stöd dit det verkligen behövs.

Civilsamhället är hjältar varje dag. De behöver statens stöd att fortsätta hjälpa alla de som riskerar att gå hungriga eller frysa. Därför höjer Liberalerna och regeringen satsningen på civilsamhällets arbete med socialt utsatta med ytterligare 40 procent, vilket innebär 50 miljoner, i vårbudgeten. De barnfamiljer som vänder på varje krona får ett förstärkt bostadstillägg med upp till 2 100 kronor i månaden.

Politiken får inte stanna där. Fattigdom ska motas i dörr och samhället ska inkludera fler. Fler ska få stärkt kompetens och ett jobb att gå till. Det är så människor på riktigt kan lyfta sig ur utsatthet.

Vi liberaler kommer att fortsätta syna maskorna i det sociala skyddsnätet och trygga vardagen för var och en som behöver en hjälpande hand. Ensam är inte stark – vi behöver alla hjälpas åt. Ett starkt samhälle bygger vi tillsammans. När stödet behövs, då ska Liberalerna och samhället finnas där, både med skyddsnätet och med vägar ut ur desperation och mörker.