Nya bostäder som har beslutats måste byggas

M, C, L och KD i Flen vill bygga mer och snabbare.

M, C, L och KD i Flen vill bygga mer och snabbare.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Debatt2022-01-28 21:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen i Flens kommun har höga ambitioner – att Flen kan mer. Vi vill se en höjd ambitionsnivå vad gäller ökad inflyttning i enlighet med den regionala utvecklingsplanen. Detta kan göras genom att det presenterade bostadsförsörjningsprogrammet utvecklas i enlighet med den återremiss som Alliansen presenterade på senaste kommunstyrelsesammanträde. Tillsammans med att ta fram uppföljningspunkter för den önskade utvecklingen och att de styrande dokumenten såsom översiktsplan, vision och ägardirektiv också synkroniseras ger tydligare mål med arbetet framåt vad gäller bostadsutveckling.

Till skillnad från den styrande minoriteten i Flens kommun (S, V, MP) vill Alliansen kunna använda våra dokument som just styrdokument, inte till en hyllvärmare.

Minoriteten hävdar, i en protokollsanteckning, att bostadsförsörjningen nu kommer hindras, att projekten Hyltinge Strand i Sparreholm, Malmakvarn i Malmköping, Gårdsjö Strand och Blocket 4 i Flen, som är beslutat i särskild ordning i kommunfullmäktige, skulle äventyras.

Att hävda att ovanstående byggnationsprojekt skulle riskeras, projektet som är fattade i demokratiska former i kommunfullmäktige är beviset på att svagt politisk ledarskap. Ann-Charlotte Munther (S), kommunstyrelsen ordförande i Flens kommun, står först i ledet för att se till att dessa projekt genomförs, detta med eller utan bostadsförsörjningsprogrammet.

Man kan nästan tro att minoriteten tycker att den styrmodell vi tidigare under mandatperioden fattade beslut om är meningslös. Det är vår bestämda uppfattning att den politiska diskussionen och förslag till förändringar inte ska ske någon annanstans än i nämnder, kommunstyrelse och kommunfullmäktige – allt annat är demokratiskt förkastligt. Till skillnad från den styrande minoriteten som uppenbarligen vill att den politiska debatten ska ske i remissförfaranden.

Den styrande minoriteten vill svära sig fri från den låga bostadsutvecklingen som skett i Flens kommun och ge Alliansen skulden för att bostadsutvecklingen framöver kommer att stagnera. Det är ett bedrövligt agerande!

Bostadsutvecklingen vad gäller villapriser i Flen går sedan i oktober mot strömmen, där villapriserna i Flen har gått upp 6 procent samtidigt som priserna i övriga landet sjunker, vilket Eskilstuna-Kuriren har rapporterat om. Priserna verkar inte heller sjunka på sikt, vilket borde betyda att trycket att bosätta sig i Flen är högt. Något som kommunen då bör möta genom välplanerade bostadsområden i flera av våra orter och en variation av boendeformer för att passa flera olika målgrupper. 

Utöver bra bostäder måste den kommunala servicen vara på topp, handläggningstider bli kortare och skolorna leverera god kunskapsresultat för att kommunen ska vara attraktiv. Allt detta precis i enlighet med Alliansens förslag på åtgärder under mandatperioden. Flens kommun har nu chansen att vända den långsiktiga trenden med minskande befolkning och i stället öka befolkningen. Vi vill ta den chansen!

För förändring i Flens kommun, 

Emma Dahlin (M)
Gruppledare

Roger Tiefensee (C)
Gruppledare

Berit Hyllbrant (L)
Gruppledare

Anna Jernemalm (KD)
Gruppledare