Öka tryggheten för gästerna på kommunens badplatser

Debatt 22 juni 2021 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren är en fantastisk tid på året då många människor gärna beger sig ut till kommunens vackra badplatser för att njuta av sol och värme, blå himmel och ett svalkande dopp i sjön. 

 

Många badgäster vittnar dock om att kommunens badplatser på senare år har fått allt fler störande inslag, bland annat i form av gäng som inte visar hänsyn till sina medmänniskor. Inte minst vid kommunens mer välbesökta badplatser i Sundbyholm, Mälarbaden, Borsökna och Vilsta upplever många barnfamiljer ofta en oro när större gäng är högljudda, använder grovt språk och uppträder allmänt otrevligt kring de andra badgästerna.

Många större sällskap har också med sig en mängd av utrustning för grillning samt annan matlagning, där lukt och rök många gånger upplevs som väldigt jobbigt för andra badgäster på området.

 

Eftersom polisen saknar tid och resurser för att hantera den här typen av problem, som många gånger inte är direkt kriminellt, men som av badgästerna ändå uppfattas som otrevligt och obehagligt, anser Sverigedemokraterna att de styrande politikerna i kommunen måste agera och hantera detta brådskande på annat sätt. 

Kommunen måste sträva efter att göra badplatserna välkomnande och tillgängliga för alla som har möjlighet att ta sig till dem och det kan inte vara meningen att barnfamiljer och andra ska tvingas flytta på sig för att stökiga gäng eller andra inte tar hänsyn till sina medmänniskor.

 

Att sätta in väktare vid kommunens badplatser under sommaren, där behov finns, skulle med största sannolikhet lugna ner situationen med stökiga personer som skapar oro för badplatsernas andra gäster. Kommunen kan inte tillåta att barnfamiljer och äldre inte vågar sig till badplatserna och att badplatserna i stället tas över av dem som inte tar hänsyn till andra, och som skapar oro med sitt dåliga beteende.

Med anledning av detta har Sverigedemokraterna den 16 juni, i kultur- och fritidsnämnden, uppmanat den politiska majoriteten i Eskilstuna, bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern, att ta signalerna från medborgarna på allvar, och att verkligen se över situationen på kommunens badplatser, och att därutöver vara beredda att sätta in väktare på de platser där behovet finns.

 

Formellt gav den politiska majoriteten varken stöd åt väktare eller som Liberalerna tidigare föreslagit ordningsvakter för att lösa otryggheten på badplatserna. I stället meddelade de muntligt att de skulle se över saken. Vi har gjort vad vi som oppositionsparti kan göra och hoppas att de styrande partierna gör vad de lovat. 

 

Kim Fredriksson (SD)
Oppositionsråd

Mikael Strömberg (SD) 
2:e vice ordförande kultur- & fritidsnämnden

Mikael Nygren (SD)
Ordförande SD Eskilstuna

Ämnen du kan följa