Ökat stöd till matproduktion livsviktigt

I Sverige har hyllorna i affÀrerna förblivit fyllda, men vi har fÄtt smÀrtsamt tydlig insikt i vilken betydelse vÄr matproduktion har.

I Sverige har hyllorna i affÀrerna förblivit fyllda, men vi har fÄtt smÀrtsamt tydlig insikt i vilken betydelse vÄr matproduktion har.

Foto: Anders Wiklund / TT

Debatt2021-01-29 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Coronapandemin har blixtbelyst matproduktionens livsviktiga roll i vÀrlden. I Sverige har hyllorna i affÀrerna förblivit fyllda, men vi har fÄtt smÀrtsamt tydlig insikt i vilken betydelse vÄr matproduktion har. Bönderna Àr oumbÀrliga för vÀrlden, vilket inte minst mÀrks i alla lÀnder dÀr hunger och fattigdom nu ökar.

Detta Ă€r bakgrunden till bistĂ„ndsorganisationerna We Effects och Vi-skogens nya rapport RĂ€ttvis mat till alla!. Utvecklingen gĂ„r idag bakĂ„t. Ofattbara tvĂ„ miljarder mĂ€nniskor vĂ€rlden över saknar idag möjlighet att fĂ„ tag pĂ„ den mat de behöver. Det har i sin tur gjort att var elfte person – 690 miljoner mĂ€nniskor – Ă€r undernĂ€rd.

Under coronapandemin har lÀget blivit Ànnu mer akut. NÀr samhÀllen och grÀnser stÀngt ner för att förhindra smittspridningen har framförallt mÀnniskor i den informella ekonomin i vÀrldens fattiga lÀnder i ett slag förlorat inkomster och möjlighet att skaffa mat.

I ett flertal av vĂ„ra verksamhetslĂ€nder rapporterar organisationer vi stödjer om krisens effekter. Till exempel: NĂ€ra hĂ€lften av alla barn i Guatemala lider av undernĂ€ring. För mĂ„nga barn Ă€r skolmaten dagens viktigaste mĂ„ltid, och nĂ€r skolorna hĂ„ller stĂ€ngt under coronapandemin finns risk för att undernĂ€ringen bland barn ökar.

I Moçambique lÀgger landsbygdsbefolkningen hÀlften av sin inkomst pÄ mat. De allra fattigaste, som 56-Äriga Jamia Salimo som We Effect arbetar med, lÀgger nÀra tvÄ tredjedelar av sin inkomst pÄ mat, men har ÀndÄ inte rÄd med nÀringsrik kost.

I Tanzania saknar Ätta av tio invÄnare pengar för att Àta sig mÀtta pÄ nÀringsrik kost. De flesta Àr smÄskaliga bönder, som Aulelia Leonidas som Vi-skogen arbetar med. Före coronapandemin brukade hon och andra sÀlja kaffe över grÀnsen i Uganda, vilket inte gÄr nu.

Vad kan dĂ„ göras för att bromsa denna allvarliga utveckling? Ett mycket viktigt första steg Ă€r att rikta om delar av det svenska bistĂ„ndet. VĂ€rldsbanken slĂ„r fast att lĂ„ngsiktiga investeringar i jordbruk kan vara fyra gĂ„nger sĂ„ effektiva för att minska fattigdom jĂ€mfört med satsningar pĂ„ andra omrĂ„den. Men samtidigt som vĂ€rlden potentiellt stĂ„r inför den vĂ€rsta hungerkrisen pĂ„ 50 Ă„r gĂ„r bara 2,6 procent av svenskt bistĂ„nd till jordbruk. Detta anser vi bör fördubblas till minst 5,0 procent av det totala bistĂ„ndet för att hamna i nivĂ„ med det internationella genomsnittet.

Sverige kan bli en stark röst mot hungern internationellt. Även om vi Ă€r ett litet land gör vi avtryck i flera globala frĂ„gor. Vi kan och bör göra det Ă€ven för rĂ€tten till mat.

Anna Tibblin
Generalsekreterare, We Effect

Eva Åberg
Verksamhetschef Vi-skogen