"Politiker har absolut åsikter om parkering och trafik"

Varje mandatperiod sätter vi i majoriteten upp mål om hur vi ska underlätta för alla trafikslag: gång, cykel, kollektivtrafik och bil, skriver politiker i stadsbyggnadsnämnden.

Varje mandatperiod sätter vi i majoriteten upp mål om hur vi ska underlätta för alla trafikslag: gång, cykel, kollektivtrafik och bil, skriver politiker i stadsbyggnadsnämnden.

Foto: Niklas Holm

Debatt2023-03-31 08:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare ”Törs politikerna ha en egen åsikt om trafiken” EK 27/3.

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden har absolut åsikter om parkeringar och trafiken. Varje mandatperiod sätter vi i majoriteten upp mål om hur vi ska underlätta för alla trafikslag: gång, cykel, kollektivtrafik och bil.

Den senaste större ombyggnationen vi beslutade om och har genomfört är öppnandet av Gredbyvägen för att avlasta Kungsgatan. När det gäller Västerleden och Sveavägen så är båda statliga och tyvärr kan vi från kommunen inte fatta beslut om dem. Där får vi ha en god dialog med Trafikverket.

Vi har i kommunen ett generöst parkeringstal när det gäller nybyggnation; vi vet att det är dyrt att bygga parkeringsgarage. Det måste vara fastighetsägaren (byggherren) som gör bedömningen hur många p-platser man kommer att behöva samt hur de ska finansieras. Vi kan ställa krav, men då ska man också veta att det kanske inte byggs något alls. Det här är en fråga som lyfts i varje bygglov. Antalet besöksparkeringar i till exempel Odlarområdet är en fråga för fastighetsägarna. De kan hyra ut samtliga till boende eller ha fler besöksparkeringar. Det kan inte vi reglera. 

Vi har parkeringsstatistik och det är väldigt sällan fullt i centrum, så lediga platser finns tillgängligt de flesta dagar om året. Vi har en bra dialog med Kommunfastigheter om att jobba trygghetsskapande i exempelvis Vildsvinsgaraget. Vi har också hel del utomhusparkeringar som sällan är fullbelagda, till exempel Strömsholmen. Dock ser vi att vi behöver fortsätta jobba med ett system som i realtid uppdateras och hjälper till att hänvisa till lediga platser centralt.

I vår gemensamma plattform för mandatperioden så vill vi fortsätta utveckla centrum, nyttja å-rummet mer och möjliggöra för fler evenemang. Vi ser också över om fler korttidsparkeringar kan permanentas samtidigt som vi behöver samsas mellan bilen och cykeln i de centrala delarna. Att bygga fler cirkulationsplatser kommer att minska ner köer och göra så att det blir ett bättre flyt för alla trafikslag. Vi vet att Gap Sundins väg – Mått Johanssons väg är ett problem, likaså situationen runt några av våra skolor. Vi har mod och ork att fortsätta utveckla Eskilstuna, tillgängligt för alla.