RÀdda jobben och stötta arbetslösa under pandemin

Finansminister Magdalena Andersson  (S) och ordförande i riksdagens Finansutskott Fredrik Olovsson (S) skriver att samhĂ€llet mĂ„ste bli tryggare och starkare.

Finansminister Magdalena Andersson  (S) och ordförande i riksdagens Finansutskott Fredrik Olovsson (S) skriver att samhĂ€llet mĂ„ste bli tryggare och starkare.

Foto: Adam Ihse /TT

Debatt2020-07-18 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Coronaviruset Àr en kris för liv och hÀlsa men har ocksÄ allvarliga ekonomiska konsekvenser. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har agerat kraftfullt för att trycka tillbaka smittspridningen och samtidigt rÀdda jobb och stötta arbetslösa.

Det övergripande mÄlet under krisen Àr att skydda mÀnniskors liv och hÀlsa. Redan i mitten av mars meddelade regeringen att staten tar notan för alla merkostnader pÄ grund av coronaviruset i sjukvÄrden och Àldreomsorg. Regeringen har dessutom skjutit till 26 miljarder kronor till kommuner och regioner för att stoppa nedskÀrningar och uppsÀgningar.

Pandemin har ocksÄ lett till en kraftig nedgÄng i hela vÀrldsekonomin. För att rÀdda svenska jobb stöttar regeringen livskraftiga företag med bidrag och lÄn som gör det möjligt för mÄnga att övervintra krisen. Det statliga stödet för korttidspermittering har gjort att hundratusentals svenska löntagare kunnat gÄ ner i arbetstid istÀllet för att riskera att gÄ ut i arbetslöshet.

Samtidigt stÄr det klart att inget land kan rÀdda alla jobb, inte heller Sverige. DÀrför har a-kassan fÄtt högre ersÀttningsnivÄer och som ger ekonomisk trygghet för den blir av med jobbet. För den som behöver gÄ vidare till ett annat jobb eller vill fylla pÄ sin kompetens, inför vi ocksÄ fler möjligheter till omstÀllning och utbildning.

Hittills har den socialdemokratiskt ledda regeringen lagt fram krisÄtgÀrder för 270 miljarder kronor. Det Àr ett historiskt stort belopp men Sverige har rÄd. Tack vare att regeringen har sparat i ladorna kunde Sverige gÄ in i krisen med den lÀgsta statsskulden sedan 1977. Samtidigt har vi rustat vÄrd, skola och omsorg. Sedan Stefan Löfven blev statsminister har vÀlfÀrden fÄtt 100 000 nya medarbetare.

Vi vet Ànnu inte nÀr ekonomin vÀnder uppÄt igen men nÀr det sker vill vi socialdemokrater stötta Äterstarten med investeringar som fÄr hjulen i ekonomin att snurra. Inte minst behöver Sverige anstÀlla fler kunniga medarbetare i Àldreomsorgen och bygga nya Àldreboenden sÄ att alla som byggt vÄrt land fÄr en trygg Älderdom. Med investeringar i infrastruktur och snabbare klimatomstÀllning bygger vi samhÀllet mer hÄllbart och skapar samtidigt framtidens jobb.

Nu tar sig Sverige igenom en historisk kris tillsammans, som ett samhÀlle. NÀr krisen Àr över vill vi socialdemokrater bygga samhÀllet starkare, med jobb och trygghet Ät alla i hela landet.

Magdalena Andersson 
Finansminister (S)

Fredrik Olovsson
Ordförande riksdagens Finansutskott (S)