RĂ€tt utbildning för dig – rĂ€tt för hela Sörmland

Att MÀlardalens Högskola nu blir universitet Àr glÀdjande och stÀrker Sörmland, skriver debattörerna.

Att MÀlardalens Högskola nu blir universitet Àr glÀdjande och stÀrker Sörmland, skriver debattörerna.

Foto: Anne-Lie Andersson

Debatt2020-12-21 05:32
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi stÄr inför stora utmaningar i Sörmland med en arbetslöshet som stiger och en allmÀn utbildningsnivÄ som behöver höjas. Vi har ocksÄ arbetsgivare inom vissa branscher som saknar arbetskraft med rÀtt kompetens. För oss som politiker Àr vÄrt uppdrag solklart: Vi mÄste vÀnda utmaningarna till utveckling, tillsammans med vÄra sörmlÀndska företagare.

I Region Sörmland och i vÄra nio kommuner arbetar vi nu gemensamt mot fem mÄl inom omrÄdet utbildning och fortbildning:

– LikvĂ€rdiga utbildningsmöjligheter 

– Ett utbildningsutbud som speglar efterfrĂ„gan 

– Fler med avslutad utbildning (gymnasie- till högskolenivĂ„)

– Fler med rĂ€tt förutsĂ€ttningar att tillgodogöra sig undervisningen 

– LivslĂ„ngt och flexibelt lĂ€rande  

RÀtt utbildning pÄ som lÀgst gymnasienivÄ Àr avgörande för den som vill stÀrka sin stÀllning pÄ arbetsmarknaden. Vi samverkar dÀrför kring yrkesutbildningar för vuxna pÄ gymnasial nivÄ. VÄra kommuner kan i dag tillsammans erbjuda ett brett utbud av utbildningsinriktningar som tagits fram i samarbete med Arbetsförmedlingen och i dialog med nÀringslivet för att motsvara de kompetenser som efterfrÄgas pÄ vÄr sörmlÀndska arbetsmarknad.

Nu har vi ocksÄ samlat Sörmlands hela utbud av yrkesutbildningar och andra utbildningsmöjligheter för vuxna pÄ en helt ny webbplats: redoforjobb.se. Webbplatsen Redo för jobb Àr till för dig som vill ta steget in pÄ arbetsmarknaden, alternativt redan jobbar och vill ta steget vidare.

Folkhögskola, arbetsmarknadsutbildning och Komvux passar dig som inte lĂ€st klart gymnasiet eller exempelvis Ă€r nyanlĂ€nd och inte har gĂ„tt svenskt gymnasium. Du kan lĂ€sa de kurser du behöver för att exempelvis bli behörig att lĂ€sa pĂ„ högskola, eller lĂ€sa en yrkesutbildning pĂ„ gymnasienivĂ„ och komma direkt ut i jobb. 

PÄ nationell nivÄ satsas det under 2021 pÄ 50 000 fler utbildningsplatser inom yrkeshögskola och 19 000 utbildningsplatser pÄ högskola/universitet, samt 125 miljoner kronor 2021-2023 pÄ att göra högre utbildning tillgÀngligt via lÀrcentrum. Det Àr viktiga satsningar som skapar stora möjligheter för mÄnga. Att MÀlardalens Högskola nu ocksÄ blir universitet Àr ocksÄ glÀdjande och stÀrker Sörmland ytterligare.

NĂ€r vi mĂ€nniskor fĂ„r nya kunskaper skapas nya möjligheter, inte minst för oss sjĂ€lva förstĂ„s. Men det Ă€r ocksĂ„ avgörande för vĂ„rt sörmlĂ€ndska nĂ€ringsliv, och vĂ„rt samhĂ€lle i stort. 

För oss rÄder ingen tvekan: Fler i utbildning och fler i arbete Àr helt avgörande för en hÄllbar regional utveckling i Sörmland.


Monica Johansson (S)
Regionstyrelsens ordförande

Göran Dahlström (S)
Kommunstyrelsens ordförande Katrineholm

Ann-Charlotte Munter (S)
Kommunstyrelsens ordförande Flen

Anneli Bengtsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande VingÄker

Jacob Högfeldt (M)
Kommunstyrelsens ordförande StrÀngnÀs

Jimmy Jansson (S)
Kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna