Regeringens svek mot den sörmländska bostadsmarknaden

Hyresrätter med rimliga hyror är en förutsättning för såväl individers som samhällets utveckling och möjlighet att blomstra, skriver regionrådet  Monica Johansson (S).

Hyresrätter med rimliga hyror är en förutsättning för såväl individers som samhällets utveckling och möjlighet att blomstra, skriver regionrådet Monica Johansson (S).

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2022-12-23 17:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Färre och dyrare hyresbostäder. Det är resultatet av den nya regeringens plötsliga avveckling av investeringsstödet till nybyggnationer av hyres- och studentbostäder. En hård smäll, både mot ungdomar som vill flytta hemifrån och för alla de som vill börja arbeta på, och etablera sig i, en ny ort.

Så sent som i juni i år gav regeringspartierna och Sverigedemokraterna löfte om att investeringsstöd till nybyggnation av bostäder skulle ges till alla de som ansökt innan den 1 januari 2022. Detta för att fler hyres- och studentbostäder ska kunna byggas och hyras ut till en rimlig kostnad. 

Men precis som så många andra löften från regeringspartierna och SD blev det en helomvändning efter valet. Man har nu aviserat att man kommer att avveckla investeringsstödet i förtid, vilket leder till att det kommer att utebli, även för alla de som ansökte innan den 1 januari. Totalt rör det sig om 8 miljarder kronor för omkring 20 000 bostäder.

I Sörmland är det omkring 1 500 bostäder som drabbas. Det motsvarar omkring 60 miljoner kronor som staten skulle bidragit med, men som nu istället kommer att bekostas av sörmlänningar genom höga hyror. Om byggnationerna ens kommer att bli av. För byggnationerna har ju planerats utifrån att stödet skulle betalas ut. 

När mattan nu dras undan slår det mot den redan utsatta byggbranschen som lider av ökade byggpriser och materialbrist. Man riskerar arbetstillfällen och en avstannad samhällsutveckling i och med att de välbehövda bostäderna eventuellt inte kommer att kunna byggas på många år.

I praktiken innebär detta att ännu fler unga inte kommer att ha råd att flytta hemifrån. Att inte kunna flytta till en ny ort, kanske Eskilstuna, för att läsa vid universitetet. Att familjer inte kan flytta till större bostad i takt med att de växer, och att det blir svårare att flytta för att ta ett nytt, spännande jobb. 

För, i en tid där allting blir dyrare och hushållens marginaler krymper, väljer regeringen att gå fram med förslag som höjer hyrorna – i stället för att sänka dem. Klyftorna ökar och möjligheterna minskar för de som har knappast marginaler.

Ett minskat bostadsbyggande är dessutom ett hot mot Sörmlands näringsliv och utveckling. För hur ska företagen kunna säkra sin kompetensförsörjning om människor inte kan flytta dit jobben finns? Och hur ska vi som region motivera för företag att etablera sig i våra kommuner – om det inte finns rimliga möjligheter för medarbetarna att också leva och bo här?

Hyresrätter med rimliga hyror är alltså en förutsättning för såväl individers som samhällets utveckling och möjlighet att blomstra. Och investeringsstödet behövs mer nu än någonsin. Vi behöver möta den lågkonjunktur vi står i och satsa på utvecklingen av Sverige. Det är fel läge att spara på de medel som skulle fungera som bränsle för just den utvecklingen.

Vi behöver också stärka den svenska konkurrenskraften, inte minst här i Sörmland. Men regeringen, de satsar på skattesänkningar för dem som har det allra bäst. För de som har möjlighet att köpa en bostad för studier på annan ort, eller som unnar sig att köpa en övernattningslägenhet i staden där det nya spännande jobbet finns.

Vi socialdemokrater, vi kommer att stå på oss. Vi vill satsa på Sverige och bibehålla det överenskomna investeringsstödet för de välbehövda hyres- och studentbostäderna. Så att fler ska kunna växa och utveckla sina egna liv.

Monica Johansson
Regionråd i opposition (S)