Riv kontraktet med Vårdcentralen Årby

Citat från patienter i Eskilstuna-Kurirens granskning. Vänsterpartiet vill nu att Region Sörmland avslutar kontraktet med vårdcentralen.

Citat från patienter i Eskilstuna-Kurirens granskning. Vänsterpartiet vill nu att Region Sörmland avslutar kontraktet med vårdcentralen.

Foto: Lisa Hölne

Debatt2021-12-21 21:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Neddragningar och privatiseringar har gjort patienter till kunder. Att följa vart skattemedel tar vägen är i dag svårt. Vi har sett skandalrubriker i media om hur rika går före dem med behov och hur välfärdsföretagare skor sig på bekostnad av Sveriges befolkning, dig och mig. Skandalrubrikerna handlar nu om Sörmland, om Eskilstuna, om Årby. Vården måste drivas värdigt och det är inte det vi får beskrivet kring hur vården fungerat sedan Årbys vårdcentral öppnat. 

Sedan det blev möjligt att driva vårdcentraler via privata företag har vi sett hur dessa försökt plocka russinen ur lussebullen. Sällan hamnar vårdcentralerna där behoven är störst utan där störst vinst kan göras. Eller så drivs de av girigbukar som ser sjuka som kassakor. Det här vill vi sätta stopp för. Vården ska ges efter behov.

Det vi ser nu är resultatet av något bra, och något mycket dåligt. Det bra är meddelarfriheten. Att någon står upp och säger till – det här är inte bra! Stor eloge till de som satt allas ögon på vårdcentralen i Årby. Det dåliga är just privatiseringen och att styrande politiker låtit vården raseras på detta sätt. 

Vänsterpartiet tycker oss vara insatta i vad som händer politiskt i regionen. Vi träffar kontinuerligt högre tjänstemän. Vi är representerade i både regionstyrelsen och regionens nämnd som behandlar primärvårdsfrågor. Vi är bestörta över det vi nu hör berättas, inte bara i media utan från boende i Årby som tagit kontakt med oss. Det här har vi inte nåtts av innan.

En del i problematiken är hur Region Sörmland styrs. Det handlar om maktkoncentration, där Vård för pengarna (Vfp) lyckats roffa åt sig hela det så kallade Hälsovalet, som behandlar de privata vårdcentralerna. Det finns ingen nämnd. Det är regionrådet som ansvarar för Hälso- och sjukvård som har frågan i sin hand. Jonas Lindeberg, Vård för pengarna. 

Vi har varit glada över att Region Sörmland slagit sig för bröstet kring att de regler som styr hur privata vårdgivare får bedriva vård i Sörmland varit strikta och bland annat hindrat stora vinstuttag. 

Det som beskrivs i Eskilstuna-Kuriren är inte ok på något sätt. Att slänga prover för att det är för dyrt med lab är att behandla Årbyborna som en andra klassens människor. Vaccinationen mot Covid tycks ha skett allt annat än tryggt. Att ett företag tar emot skattemedel men inte utför vård så som de sagt att de ska, det är att stjäla från dig som skattebetalare, det är ohederligt och farligt. Det är en skam för vården. Det här måste få ett slut nu. Riv kontraktet!

Lotta Back
Gruppledare Vänsterpartiet Region Sörmland

Maria Chergui
Gruppledare Vänsterpartiet Eskilstuna, boende i Årby

Elinor Sundén
Ordinarie ledamot Nämnden för Primärvård, Rättspsykiatri och Dammsdalskolan