S bör vara en motpol till högerpopulismen

Socialdemokraterna bör forma ett regeringsalternativ där jämlikhet och solidaritet återupprättas, skriver Hans Bergström (S).

Socialdemokraterna bör forma ett regeringsalternativ där jämlikhet och solidaritet återupprättas, skriver Hans Bergström (S).

Foto: Tobias Wallström

Debatt2021-08-06 21:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om 13 månader är det val i Sverige. Inför detta viktiga val är det dags för Sverige att bestämma vilken politisk väg Socialdemokraterna ska ta. Ska man fortsätta med en otydlig mittenpolitik där MP och C tycks vara samarbetspartner. Eller ska man göra en vänstersväng och närma sig V?

Vid senaste SVT Novus partisympatiundersökning fick Vänsterpartiet 13,6 procent, det högsta sedan 2006. Mycket beroende på att Nooshi Dagostars klara ställningstagande i frågan om nej till marknadshyror i nybyggda hyresrätter. Detta ledde till en regeringskris och att vi så småningom fick S-regering nummer två. För mig är frågan solklar när det gäller regeringsfrågan och vilka partier S ska samarbeta med. 

Något kroka arm med M, som S vill i Eskilstuna, är helt uteslutet. Ulf Kristersson var vältalig i den intervju som han gjorde med den 7 juli där han sade att invandringen till Sverige var en belastning för välfärden. 

Några siffror är här på sin plats: var fjärde inom vård och omsorg (26 procent) är utlandsfödd. Bland läkarna är andelen ännu större – 34 procent. Bland vårdbiträden är de 40 procent, bland undersköterskor 26 procent och bland sjuksköterskor 12 procent.

Ulf Kristerssons utspel om den belastning som invandringen utgör är en käftsmäll på alla de vård- och omsorgsanställda som dygnet runt sedan mars 2020 kämpat för att hålla sjukvården och omsorgen i gång under pandemin. Utan de utlandsfödda vårdarbetarna hade sjukvården kollapsat. En ursäkt från Kristersson vore på sin plats och ekot från M hörs naturligtvis ända till SD där Jimmie Åkesson applåderar.

Så det nya vägvalet blir att börja föra en dialog med Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar i god tid före valet, samtidigt med fortsatt dialog med MP. Huruvida det går att närma sig C och Annie Lööf blir nog svårare. Detta mot bakgrund av den beröringsskräck som Lööf uppvisar mot V.

På så sätt formar Socialdemokraterna ett slagkraftigt regeringsalternativ där jämlikhet och solidaritet återupprättas och välfärd och omsorg utvecklas. Det borde bli ett kraftigt memento mot alternativet, det vill säga högerpopulismen som Kristersson, Åkesson och Busch vill värna.

Hans Bergström
Fritidspolitiker S