Låt debatten om Senior grundas i saklighet – inte oro

"Vårt ansvar är att säkerställa att processen för att erhålla tillstånd går rätt till – inte att bevisa för allmänheten att lösningsmedlet är säkert", skriver Cecilia Vallin, HR- och  kommunikationschef på Senior Materials.

"Vårt ansvar är att säkerställa att processen för att erhålla tillstånd går rätt till – inte att bevisa för allmänheten att lösningsmedlet är säkert", skriver Cecilia Vallin, HR- och kommunikationschef på Senior Materials.

Foto: Pressbild/Senior material, Niklas Holm

Debatt2024-08-20 14:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Senior Materials förstår vi att det finns en viss oro i samhället kring vår verksamhet, och vi är övertygade om att denna oro bottnar i rubriker snarare än en fullständig bild av situationen.

Det har förekommit negativa uttalanden och missuppfattningar som har drabbat både oss som företag och våra medarbetare, vilket jag tycker är mycket beklagligt. Vi är oerhört stolta över våra medarbetare och över att vi är ett internationellt och mångkulturellt företag.

Eftersom de flesta av oss även bor i Eskilstuna, är det särskilt svårt för mig att se våra medarbetare utsättas för osakliga anklagelser och negativa kommentarer.

Det är tydligt att bilden av oss påverkas ännu mer negativt på grund av att vi är ett företag med kinesiska ägare. Värt att notera är att vi långt ifrån är det enda företaget i Sverige med den ägarstrukturen, och som har bedrivit professionell och kompetens verksamhet i många år. Jag hoppas att vi kan bli bedömda utifrån våra handlingar och vår verksamhet snarare än var våra ägare kommer ifrån.

Jag har full respekt för människors oro, men jag tror på våra svenska myndigheters förmåga att hantera och reglera vår verksamhet. Det har tyvärr blivit en lite märklig debatt kring ämnet metylenklorid och dess tillämpningar, och även kommit uppmaningar till oss som företag att förklara för allmänheten hur lösningsmedlet används. 

Vårt primära ansvar är dock att kommunicera med tillståndsgivande myndigheter som har expertkompetens att bedöma om vi anses bedriva en säker verksamhet och därefter ge oss tillstånd. Det gör de på betydligt mer komplexa grunder än de fåtal punkter som debatterats i sociala medier och insändare, och vi hoppas att myndigheterna kan kommunicera sina beslutsgrunder till eventuella oroade medborgare. Vi kommer att stödja dessa myndigheter i deras kommunikation till allmänheten, om det behövs. 

Jag vill dock understryka att Senior Materials har arbetat med produktion av marknadsledande produkter i över 20 års tid, och vet hur man arbetar med lösningsmedel på ett säkert sätt, inte minst för våra medarbetare i produktionen. 

Detta skiljer oss inte från andra industrier i Eskilstuna som har så kallade Seveso-anläggningar där farligt gods hanteras, och som inte utstår opinionsstormar. Metylenklorid tillverkas och används i många industrier i dag globalt, också i Europa, och därför blir debatten lite märklig om ämnet i sig – i stället för hur det används på ett säkert sätt. Ämnet metylenklorid är ett hälsofarligt ämne i arbetsmiljön, precis som hundratals andra industrikemikalier som används i Sverige i dag. Det är därför de är reglerade, och under tillsyn av myndigheter som säkerställer att ämnena används på ett säkert sätt. 

Vårt ansvar är att säkerställa att processen för att erhålla tillstånd går rätt till – inte att bevisa för allmänheten att lösningsmedlet är säkert. Det är våra myndigheters och politikers skyldighet visavi det allmänna. Vi visar att vi följer alla lagar och regler som krävs. Den som vill kan läsa mer om detta på vår hemsida där vi fortlöpande lägger upp mer information om processen och vår sakkunskap kring produktion av batteriseparatordukar.

Vi i ledningsgruppen för Senior Materials (Europe) AB hoppas att detta kan bidra till en mer nyanserad diskussion och att vi tillsammans kan arbeta för en trygg och säker framtid för Eskilstuna.

Cecilia Vallin
HR- & kommunikationschef, Senior Materials Eskilstuna