En grön omställning ska inte ske på bekostnad av människors hälsa

Amanda Lind (MP), språkrör, Linus Lakso (MP), riksdagsledamot från Eskilstuna, samt Marielle Lahti och Mohamed Abdukani, gruppledare MP Eskilstuna

Amanda Lind (MP), språkrör, Linus Lakso (MP), riksdagsledamot från Eskilstuna, samt Marielle Lahti och Mohamed Abdukani, gruppledare MP Eskilstuna

Foto: Pontus Lundahl/TT, Pressbild, Joakim Serrrander, Veronica Karlsson

Debatt2024-08-22 10:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Etableringen av kinesiska Shenzhen Senior Materials i Eskilstuna hotar både människa och miljö. Det är inte grön omställning när en industri förgiftar Eskilstunas natur och hotar att göra människor i närområdet sjuka. I stället är det att backa flera decennier till en tid före den starka svenska miljölagstiftningen, som vi tar för given i dag.

Det är oroande att det finns så många frågetecken rörande de processer som föregått Senior Materials tillstånd. 

Det framstår som att processerna skyndats fram och att allmänheten inte delgivits tillräcklig information om verksamheten. Miljöpartiet kräver därför, sedan två månader, en genomlysning av de risker som verksamheten kan innebära för Eskilstunas boende, djur och natur.

Under det senaste decenniet har svensk industri gått från ord till handling och blivit en symbol för den gröna omställningen. Det har inte bara gett oss minskade utsläpp, utan också stärkt Sverige som innovationsland och skapat både arbetstillfällen och välstånd.

Men för att omställningen ska vara just grön måste klimathänsyn och miljöhänsyn gå hand i hand. Vi måste kunna lita på att inte vår miljö och hälsa äventyras till förmån för andra intressen.

I Eskilstuna innebär Senior Materials etablering stora utsläpp av det giftiga ämnet metylenklorid, något som Eskilstunaborna gör helt rätt i att protestera mot. 

Här vilar ett stort ansvar på den styrande majoriteten i Eskilstuna (S och M) att verka för en lösning som inte äventyrar Eskilstunabornas hälsa och säkerhet. 

Vi i Miljöpartiet vet att det går att minska våra utsläpp samtidigt som vi värnar människors hälsa och våra skogar, sjöar och hav. Vi vill uppmana till samling över partigränserna och stå upp för en näringslivspolitik som inte förstör vår miljö och riskerar människors hälsa.

Amanda Lind
Språkrör (MP)

Linus Lakso
Riksdagsledamot (MP) från Eskilstuna

Marielle Lahti
Gruppledare (MP) Eskilstuna

Mohamed Abdukani
Gruppledare (MP) Eskilstuna