Skolan ska inte blöda pengar till riskkapitalister

Skolan blöder pengar till riskkapitalister. Det borde den inte göra. Det tycker dagens debattör.

Skolan blöder pengar till riskkapitalister. Det borde den inte göra. Det tycker dagens debattör.

Foto:

Debatt2022-06-19 20:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att vi granskar de vinstdrivande företagen som driver friskolor med vinstintresse i Sverige. Vi som medborgare, elever, föräldrar och personal har alla erfarenheter av skolan under våra liv. Självklart är det så att tiderna förändras och din erfarenhet av skolan skiljer sig säkert från min. Däremot tror jag att vi alla oavsett negativ eller positiv erfarenhet kan vara överens om att skolan är viktig för vår och samhällets utveckling.

En del av skolans uppdrag är att lägga en grund för oss alla att bygga på och ge oss verktyg för att själva kunna uppfylla de saker i livet vi drömmer om att göra. Dock tror jag att vi alla är överens om att dagens skola har stora utmaningar överlag gällande betyg, undervisning, ordning och arbetsmiljö. Detta gäller skolor oavsett om de drivs kommunalt eller privat. Vad jag vill lyfta är att friskolorna idag har ett orättvist övertag som de företagen som driver skolor mer än gärna utnyttjar, detta på ett sätt som gynnar vinst över elevens behov.

Friskolor har vissa fördelar som kommunen som huvudman saknar. Om en friskola till exempel stängs ska skolans elever dagen efter ha en plats i kommunal skola, det enda som krävs är att man som friskola beslutar att det saknas lönsamhet. Denna möjlighet har inte kommunala skolor.



Oavsett om man har sitt barn i en vinstdrivande skola eller ej betalar man för att dessa skolor ska kunna ta dina pengar som vinst och ge till ägarna.

Det är det här som är svårt att förstå, trots att du valt en kommunal skola för ditt barn så betalar du fortfarande företagens vinster samtidigt som ditt barn kan få en sämre skolgång, detta eftersom de kommunala skolorna, när deras utgifter ökar är skyldiga att kompensera friskolorna.

Det innebär att man måste ge pengar till skolor man har liten eller noll insyn i eller kontroll över, utan motkrav. Det kanske låter konstigt och tanken är god. Om kommunens skolor får ökade utgifter borde rimligtvis de fristående ha liknande ökningar. Systemet finns alltså för att bibehålla likvärdigheten – men det fungerar inte. 

De är så att vid behov eller ej, innebär en ökad utgift i kommunala skolor en gratis slant till friskolorna. Ett företag, i detta fall en skola, bryr sig i grunden om tre saker: pengar ut, pengar in och vinst. Vem kan garantera att en friskola med vinstintresse använder pengarna till eleverna och inte vinst?

Det är dags att vi tar tillbaka kontrollen över hur våra pengar används, det är dags att säga nej till vinstintresse i skolan.


Johan Lidén (S)
Legitimerad gymnasielärare Eskilstuna