Skydda bördig jordbruksmark från exploatering

Ute i Kjula logistikpark kan logistikföretagen etablera sig. Inte på idag odlad jordmark.

Ute i Kjula logistikpark kan logistikföretagen etablera sig. Inte på idag odlad jordmark.

Foto: Mikael Andersson

Debatt2022-03-22 20:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag känner spontant en mycket stor oro och ilska inför Eskilstuna kommuns ytterst provocerande planer på att skapa ett hårdexploaterat logistik-område på en stor del av Gunnarskäls gårds jordbruksmarker mellan Torshälla och Folkesta/Hällby.

Jag är medveten om att Gunnarskäls gård (Gunnarskäl 1:4) om totalt cirka 517 hektar jord och skog inköptes av Eskilstuna kommun redan cirka 1970. Ospecificerade exploateringsplaner för en del av fastigheten har funnits sedan dess, men när dessa på sistone har aktualiserats av kommunen, finner jag dessa planer djupt olyckliga och bekymmersamma av många skäl. Jag anser att de är så förödande att de måste stoppas!

Det handlar om en yta på upp till totalt drygt 300 hektar, varav merparten åkermark av mycket hög kvalitet. Det storskaliga jordbrukslandskapet norr om E20 vid Folkesta har en oerhört stor betydelse för landskapsbilden i ett område som i övrigt under de senaste 50 åren utsatts för en genomgripande exploatering vad gäller ny markanvändning och rivna byggnader.

Kommunens planer på en storskalig exploatering av Gunnarskäls jordbruksmark skulle också på ett ytterst olyckligt sätt påverka den angränsande, privatägda fastigheten Egelsta 2:4 (Egelsta gård) på cirka153 hektar, vars jordbruksmark och gårdscentrum är belägna omedelbart söder om kommunens markinnehav och norr om E20.

Förutom behovet att för framtiden så långt som möjligt skydda bördig och synnerligen värdefull jordbruksmark från exploatering finns alltså ett starkt skäl att även skydda den nuvarande landskapsbilden i området.

Som framgår av en LRF-rapport (19.9.2021) har Sverige idag som helhet förlorat cirka 25 procent av den totala jordbruksmarken år 1920, då den nådde sin största utsträckning. Jordbruksmarken i Sverige är nu oroväckande nog nere på en nivå som motsvarar arealen på 1870-talet. Detta är givetvis en fullständigt oacceptabel utveckling, som måste begränsas med tanke på Sveriges självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel och av övriga miljöskäl!

LRF-rapporten tar också fasta på att Jönköpings kommun nyligen blivit Sveriges första kommun att uttryckligen skydda jordbruksmarken i kommunen. Varför inte denna kloka inställning även i Eskilstuna stadshus? I detta avseende har Eskilstuna kommun uppenbarligen mycket att lära. 

Denna typ av storskaliga logistik-parker bör givetvis alltid – där så är möjligt – placeras i skogsområden (liksom i Kjula Logistikpark) och absolut inte på värdefull åkermark som i Gunnarskäl. Till skillnad från på sina håll i Skåne finns det betydligt lämpligare lokaliserings-alternativ i skogsmark i Eskilstuna kommun för en ny logistikpark.

Jag anser att det vore betydligt mycket klokare i alla avseenden om Eskilstuna kommun kunde genomföra en markbytes-affär med markägaren Svenska Kyrkan vad gäller den till Gunnarskäl direkt i väster angränsande, obebyggda skogsfastigheten Valtomta 1:6 på cirka 160 hektar, alltså södra delen av "Gröndals-skogen" mellan nya motorstadion och E20 samt även ett stort, sammanhängande skogsområde väster om riksväg 56/Kvicksundsvägen nordväst om Gröndals trafikplats.

Den fastigheten erbjuder dessutom långt mycket bättre naturliga förutsättningar för en direkt koppling till det nuvarande trafiksystemet i området, med möjlighet till direkt-anslutning till både E20 och riksväg 56 via trafikplats Gröndal.

Jag förutsätter att alla tänkbara lösningar prövas för att förhindra att Gunnarskäls gårds jordbruksmark för all framtid förstörs av kortsiktiga och storskaliga exploateringsplaner utan att alla möjliga alternativ först mycket noga undersöks. Något annat vore fullständigt sanslöst oansvarigt av Eskilstuna kommun!

Peter Lorin
Journalist i Torshälla