Sluta med kosmetikan – gå till botten med otryggheten

Debatt 2 september 2022 20:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skjuter man ett barn på en lekplats, då har man passerat alla gränser. Punkt.

Det räcker nu. Vi kan inte ha det så här längre. Eskilstunas alla olika kosmetiska försök att skapa trygghet måste upphöra. Gå till botten med trygghetsfrågan istället för att ständigt göra mer av samma misstag. 

 

Kriminaliteten i Årby och Skiftinge har nått en fruktansvärd nivå när oskyldiga kvinnor och barn kan bli inblandade, så som i den senaste skottlossningen. Om vi inte agerar med kraftfullare åtgärder riskerar hela staden snart att bli en utsatt kommun. Om en kvinna inte kan tillbringa tid med sitt barn i en lekpark utan att riskera sitt och barnets liv, då är det dags att vakna upp! Dags att tänka nytt. På både kort och lång sikt.

Som riksdagskandidat vill jag verka för att permanent öka polisnärvaron i våra utsatta områden och införa mobila eller fasta polisstationer. Vi behöver återuppbygga förtroendet på nytt mellan polis och medborgare och begränsa kriminellas rörlighet.

Jag vill även:

– Införa kommunala trygghetsvakter under veckans alla dagar i de områden och där så behövs.

– Återinföra socialtjänstens fältarbetare, deras arbete ska utvecklas och inte avvecklas.

– Identifiera barn i behov av särskilt stöd redan i förskolan och följa dessa individer under grundskolan. 

 

Politikens uppgift är att säkra de resurser som krävs för att det ska finnas tillräckligt med personal som arbetar med att identifiera, hjälpa och stötta barn med särskilda behov innan dessa rekryteras till fel sällskap och utnyttjas för sin låga ålder och straffrihet.

Familjen kan spela en viktig roll för att bekämpa kriminaliteten och öka tryggheten, speciellt när det handlar om omyndiga personer som ofta bor kvar hemma. Föräldrarna måste ta sitt ansvar för att deras barn inte hamnar i kriminella miljöer. Föräldrar som inte tar ansvar för sina barn, serverar dem på silverfat till kriminella gäng. 

Här måste det byggas ett starkt förtroende och ett tätare samarbete mellan skola, polis och föräldrar.

 

Det skrämmer mig när man ser en individ som långsamt börjar känna sig ensam och tappar förtroendet för staten. Denne individ kommer med stor sannolikhet att vända sig till andra likasinnade i redan etablerade gäng eller för att känna tillhörighet och få bekräftelse. Kriminella gäng vars primära mål är att skapa ett laglöst parallellsamhälle. Ett samhälle där man räknar med att oron och rädslan med tiden kommer att normalisera deras brottsliga handlingar. 

Nyligen skottskadades en kvinna och ett barn när de lekte i sitt bostadsområde. Ett litet barn. Vars roligaste plats ska vara i lekparken. Det räcker nu! 

 

Tony Meshko (KD)
Riksdagskandidat för Sörmland 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa