Sluta utvisa hbtqi-personer pÄ olagliga grunder

Vi krÀver ett beslutsstopp i hbtqi-Àrenden tills myndigheterna kan garantera rÀttssÀkra bedömningar, skriver flera debattörer frÄn RFSL och Svenska kyrkan.

Vi krÀver ett beslutsstopp i hbtqi-Àrenden tills myndigheterna kan garantera rÀttssÀkra bedömningar, skriver flera debattörer frÄn RFSL och Svenska kyrkan.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Debatt2024-05-18 05:32
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I april visade en amerikansk rapport att beslut som fattas utifrĂ„n olagliga underlag gör att Sverige skickar hem asylsökande som har laglig rĂ€tt att stanna. Rapporten bygger pĂ„ resultatet av tvĂ„ granskningar av sammanlagt 3 360 beslut och domar i asylĂ€renden som rör hbtqi-personer i Sverige. 

Granskningarna utfördes av RFSL:s asylrÀttsjurist och blottade en sorglig bild av svensk rÀttssÀkerhet. I 96 procent av de granskade besluten och domarna fick den asylsökande avslag. De bedömningar av asylsökandens trovÀrdighet som lett till dessa avslag strider mot svensk och internationell rÀtt, mot Migrationsverkets eget rÀttsliga stÀllningstagande, utlÀnningslagens förarbeten, EU-rÀtten och UNCHR:s riktlinjer. DÀrmed strider Àven avslagen och utvisningarna av dessa hbtqi-asylsökande mot gÀllande rÀtt.

Detta pĂ„gĂ„r systematiskt i en rĂ€ttsstat som Sverige. Vi krĂ€ver ett beslutsstopp i hbtqi-Ă€renden tills myndigheterna kan garantera rĂ€ttssĂ€kra bedömningar. 

Den första rĂ€ttsutredningen om myndigheternas bedömningar av hbtqi-asylĂ€renden gjordes 2020. Tre Ă„r senare publicerades en ny granskning som visar att ingenting blivit bĂ€ttre, trots att bĂ„de Migrationsverket och migrationsdomstolarna har tagit del av granskningarna. 

I ett talande exempel av de granskade fallen ifrÄgasÀtter migrationsdomstolen den asylsökandes trovÀrdighet eftersom han berÀttar att han trivts med sin homosexualitet. Han har alltsÄ inte gjort omgivningens syn pÄ hans sexuella lÀggning till sin egen. Hans beskrivning av sin sjÀlvbild motsvarar inte dem som migrationsmyndigheterna förvÀntar sig att en homosexuell asylsökande borde ha. Det ledde till avslag.

Den hĂ€r typen av antaganden ligger till grund för nĂ€stan samtliga avslag. 

Att du Ă€r en hbtqi-person i behov av skydd, och med laglig rĂ€tt till det, innebĂ€r alltsĂ„ inte att du fĂ„r det. I Sverige krĂ€vs – helt emot lagen – att du har ”rĂ€tt” livserfarenheter och dessutom kan beskriva dem pĂ„ ”rĂ€tt” sĂ€tt. Du mĂ„ste ha gĂ„tt igenom en ”inre kĂ€nsloprocess” och kunna berĂ€tta om dessa kĂ€nslor och reflektioner pĂ„ detaljnivĂ„.

De hĂ€r kraven stĂ€lls trots att EU-domstolen sedan tio Ă„r tillbaka har fastslagit att trovĂ€rdighetsbedömningen inte fĂ„r baseras enbart pĂ„ ”stereotypa förestĂ€llningar” om homosexuella. Trots det fortsĂ€tter sĂ„dana fördomar att utgöra kĂ€rnan i svensk asylprövning nĂ€r migrationsmyndigheterna bedömer och beslutar i hbtqi-asylĂ€renden. Det leder till att asylsökande som har skyddsbehov och laglig rĂ€tt till skydd utvisas till lĂ€nder dĂ€r de utsĂ€tts för förföljelse, tortyr och dödsstraff. 

Det Ă€r en rĂ€ttsskandal som fortgĂ„r i det tysta, bakom stĂ€ngda dörrar till asylutredningsrum, bakom sekretess och tystnadsplikt. Inom vilka andra rĂ€ttsomrĂ„den skulle vi acceptera det? 

Skulle vi acceptera att svenskfödda hbtqi-personers rĂ€tt till liv villkorades av kĂ€nslor av skam och sjĂ€lvhat – av vĂ„ra statliga myndigheter? Dagligen har RFSL och medarbetare inom Svenska kyrkan kontakt med mĂ€nniskor som fĂ„tt avslag och som riskerar att skickas till sin död. Det Ă€r ett outhĂ€rdligt facit.

RFSL:s rapport har uppmĂ€rksammats av den internationella organisationen ILGA som arbetar för hbtqi-personers rĂ€ttigheter och pĂ„pekar att Sverige halkat efter i utvecklingen i dessa frĂ„gor. 

Migrationsverket har vidtagit vissa förbĂ€ttringsĂ„tgĂ€rder sedan RFSL:s första rapport slĂ€pptes. De har mottagit den senaste rapporten utan att ifrĂ„gasĂ€tta dess slutsatser. ÄndĂ„ fortsĂ€tter utvisningarna av hbtqi-personer med samma typ av olagliga avslagsmotiveringar. 

Vi krÀver ett beslutsstopp i dessa asylÀrenden tills Sverige kan garantera en rÀttssÀker prövning och bedömning av hbtqi-asylskÀl. Det duger inte att hÀnvisa till att det gÄr att överklaga till överinstanser. Utredningarna visar att dessa ofta Àr Ànnu sÀmre, och dessutom tar stÀllning till asylutredningar och avslagsbeslut som redan frÄn början strider mot bland annat EU-rÀtten och UNHCR.

Det duger inte nĂ€r mĂ€nniskor med laglig rĂ€tt till skydd fortsĂ€tter att bli utvisade till sin död. Vi vill se att Migrationsverket utfĂ€rdar ett nytt rĂ€ttsligt stĂ€llningstagande med kravet att det följs och tillĂ€mpas korrekt av handlĂ€ggare och beslutsfattare. 

Hur ska Migrationsverket och migrationsdomstolarna gottgöra för de mĂ„nga hbtqi-personer som har haft rĂ€tt till skydd, men i stĂ€llet fĂ„tt avslag pĂ„ grunder som strider mot gĂ€llande rĂ€tt, och blivit felaktigt utvisade? Om de ens lever i dag. 

Aino Gröndahl
AsylrÀttsjurist, RFSL

Anna Stensson
Diakon, St. Ansgars församling

Elin Karlberg
Församlingsassistent, St. Johannes församling

Laura Alanko
PrÀst, St. Ansgars församling

Sara Högberg
Församlingsassistent, St. Johannes församling

Sofi Zettervall
Diakon, KafjÀrdens församling