Sörmland behöver ett starkare ledarskap

Sörmland och sjukvÄrden behöver ett nytt ledarskap.

Sörmland och sjukvÄrden behöver ett nytt ledarskap.

Foto: Jens Alvin

Debatt2021-06-17 21:09
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den globala pandemin har slagit hĂ„rt mot Sverige och Sörmland. EnastĂ„ende insatser har genomförts av medarbetare och chefer i sjukvĂ„rden – men det politiska ledarskapet lyser med sin frĂ„nvaro. Sedan pandemins utbrott har över 300 personer avlidit pĂ„ sjukhus, och Ă€nnu fler har avlidit i hemmen. 

SjukvÄrden har tvingats till att stÀlla om, och mÄnga medarbetare har gjort stora personliga uppoffringar, inte sÀllan med konsekvenser för nÀrstÄende som ocksÄ fÄr bÀra ett stort lass i vardagen. OmstÀllningen har resulterat i att annan vÄrd, Àven prioriterad cancervÄrd, behövt senarelÀggas. Sörmlands omfattande vÄrdköer har med andra ord blivit Ànnu lÀngre.

För nĂ€rvarande stĂ„r 4 000 sörmlĂ€nningar i kö pĂ„ en beslutad behandling eller operation. Ännu fler vĂ€ntar pĂ„ att fĂ„ trĂ€ffa en lĂ€kare. Att tro att vĂ„rdköerna skulle försvinna av sig sjĂ€lvt Ă€r en utopi. Det krĂ€vs tydligt politiskt ledarskap som prioriterar mellan insatserna och ger handfast vĂ€gledning. Socialdemokraterna har aldrig varit bra pĂ„ att bekĂ€mpa vĂ„rdköerna, och de blir inte bĂ€ttre av att köerna blivit Ă€nnu lĂ€ngre under pandemin. 

Sörmland har kommit lĂ„ngt med att vaccinera befolkningen, och vi vill rikta ett sĂ€rskilt tack till de medarbetare och chefer som organiserat denna logistiska utmaning. Och dĂ„ finns det ocksĂ„ anledning att pĂ„peka att den politiska ledningen lyst med sin frĂ„nvaro; de har abdikerat. En politisk ledning behövs för att ta stĂ€llning till de stora principiella vĂ€gvalen, stötta och uppmuntra. 

Region Sörmland ansvarar för att anstĂ€lla den smittskyddslĂ€kare som har sĂ€rskilda befogenheter kring smittskydd och ska samordna lĂ€nets insatser för att bekĂ€mpa spridningen av pandemin. Sörmlands smittskyddslĂ€kare Signar MĂ€kitalos fantastiska arbete Ă€r uppskattat av mĂ„nga, men den politiska majoriteten har lĂ€nge vĂ€grat honom tilltrĂ€de till regionstyrelsen. Vi tycker att det Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rt att smittskyddslĂ€karen under ett helt Ă„r inte tillĂ„tits nĂ€rvara hos sin uppdragsgivare.   

Oppositionen, bestĂ„ende av Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna, har föreslagit riktade lönesatsningar om 7 500 kr till samtliga medarbetare i Region Sörmland och en extra satsning om 5000 kr till de som jobbat inom covid-vĂ„rden. Till dessa föreslagna satsningar har Socialdemokraterna, VĂ„rd för Pengarna och Centerpartiet röstat nej! 

Sörmland och sjukvĂ„rden behöver ett starkare ledarskap, som vĂ„gar prioritera och som inte duckar för de svĂ„ra vĂ€gvalen. Sörmland förtjĂ€nar helt enkelt bĂ€ttre. 

Joha Frondelius (Kd) 

Marian Loley (Kd)

Ewa Callhammar (L)

Christer Kax Sundberg (L)

Magnus Leivik (M)

Ingrid Jerneborg Glimne (M)