Spara gärna – om det inte går ut över oss själva

Regionfullmäktiges politiker sparar gärna pengar på andra verksamheter men inte på sig själva, menar Vård för pengarna.

Regionfullmäktiges politiker sparar gärna pengar på andra verksamheter men inte på sig själva, menar Vård för pengarna.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2023-06-12 07:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under förra veckans regionfullmäktige så blev det mycket diskussioner kring ekonomin. Inte konstigt, då vi hade kvartalsrapporten som en punkt på dagordningen. Alla partier tyckte att ekonomin är viktig och att vi behöver samarbeta över gränserna för att få en ekonomi i balans. Ett enat fullmäktige ansåg att vi skulle ta fram ett sparpaket på minst 500 miljoner kronor på tre år. Samtliga styrelser och nämnder skulle dessutom uppmanas att omgående vidta kostnadsreducerande åtgärder för 2023 och framåt. Detta var mycket positivt och kommer att hjälpa regionen framåt under de kommande tuffa åren. 

Men när vi sedan skulle diskutera kring regionfullmäktiges mötestider under 2024 så var det ett annat ljud i skällan. När Tomas Borin (VfP), gick upp och gjorde ett ändringsyrkande angående att ha endast en mötesdag (i stället för två) i november (som dessutom var grundförslaget i regionstyrelsen), så röstades detta ner av oppositionspartierna. Hade alla partier fortsatt vara eniga kring ekonomin även denna gång, så hade vi sparat in minst 400 000 kr till. Dessa kunde i stället ha gått till vården.

Men det är väl lättare att spara in pengar på andra verksamheter, handlar det om oss själva och de politiska kostnaderna, då är det inte så intressant att spara pengar längre.