Stärk kunskapen och arbetsvillkoren i äldreomsorgen

Bättre arbetsvillkor för äldreomsorgens personal ger sårbara människor ett tryggare liv, skriver Liberalerna.

Bättre arbetsvillkor för äldreomsorgens personal ger sårbara människor ett tryggare liv, skriver Liberalerna.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Debatt2020-05-20 05:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk äldreomsorg har under våren gått genom en skärseld. Många anställda och brukare har upplevt sina tyngsta månader någonsin. Coronapandemin har också blottlagt stora brister inom äldreomsorgen, både vad gäller äldres rättigheter och medarbetarnas situation. Både äldre och deras anhöriga ska vara trygga i svensk äldreomsorg, men dagens anställda alldeles för lite av allt från tid, kunskap, ledning och fortbildning till löneutveckling. 

Vi vill att den personal som stöttar årsrika människor ska vara trygg och utvecklas på jobbet. Därför har vi enats med regeringen och Centerpartiet om en satsning för att fler ska få en trygg tillsvidareanställning. 

Vi är också överens om att investera 2,2 miljarder kronor i år och nästa år för att stärka kunskapen hos omsorgspersonal. För att det ska bli möjligt har Liberalerna kommit överens med regeringen och Centern om att utöka vård och omsorgsutbildningar på yrkesvux och på folkhögskolans yrkesutbildningar och se till att anställda kan utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska där på betald arbetstid. 

Var och en av oss ska kunna trivas på jobbet och klara oss på vår lön. Mot bakgrund av att nio av tio anställda i äldreomsorgen är kvinnor är ökad kunskap och ekonomisk jämställdhet en viktig jämställdhetsfråga, men främst handlar den om årsrikas rättigheter: ökad kunskap och stärkta arbetsvillkor i äldreomsorgen ger sårbara människor ett tryggare liv. 

Vi liberaler är stolta över denna framgång, samtidigt vill vi mer. Nästa steg för oss är att se till att oro och ensamhet väger tyngre i biståndsbedömningen. Den nationella styrningen av äldreomsorgen behöver också bli tydligare: det är inte rimligt att den som bor på ena sidan av en kommungräns ska få mycket bättre hemtjänst än den som råkar bo på den andra. Dessutom behöver ledarskapet i äldreomsorgen stärkas och anställda få mandat att ge omsorgen mer efter den enskilda människans önskemål. Anhöriga måste också få lättare att andas. 

Att bli gammal ska vara något att se fram emot. Dit når vi bara om äldreomsorgen blir en plats där kunniga och omtänksamma personer trivs och vill stanna kvar. Vi ger oss inte förrän vi lyckats. 

Barbro Westerholm
Äldrepolitisk talesperson Liberalerna 

Lina Nordquist
Socialpolitisk talesperson Liberalerna

Stefan Krstic
Gruppledare Eskilstuna Liberalerna

Margaretha Furustrand
Gruppledare Strängnäs Liberalerna

Berit Hyllbrant
Gruppledare Flen Liberalerna