Statsministern har fel om ekonomin och arbetsmarknaden

För att svensk arbetsmarknad ska fortsätta må bra måste den nya regeringen och statsminister Ulf Kristersson (M) föra en politik som stärker landets förmåga och välstånd, menar företrädare för Unionen.

För att svensk arbetsmarknad ska fortsätta må bra måste den nya regeringen och statsminister Ulf Kristersson (M) föra en politik som stärker landets förmåga och välstånd, menar företrädare för Unionen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-11-03 19:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin regeringsförklaring målar statsminister Ulf Kristersson (M) upp en bild av Sveriges ekonomi och arbetsmarknad som inte stämmer överens med verkligheten. Trots pandemi, krig i närområdet och rusande priser för energi är sysselsättningen rekordhög och industri- och tjänstesektorn går starkt framåt. Den svenska konkurrenskraften har inte bara stått pall, den har stärkts de senaste åren. Skälet till detta stavas den svenska modellen.  

 Den svenska arbetsmarknadsmodellen med fria, starka parter och en hög organisationsgrad är en bärande grund för en god samhällsutveckling. Ulf Kristerssons regering behöver förstå och respektera modellen samt ge den rätt förutsättningar att utvecklas. 

För att svensk arbetsmarknad ska fortsätta må bra måste den nya regeringen föra en politik som stärker landets förmåga och välstånd. Det här är Unionens förslag på åtgärder som ser till att vi behåller vårt försprång på den internationella spelplanen:  

  •  Utveckla Sverige som kompetensnation. Det är bra att statsministern lyfter behovet av kompetens och anställningsbarhet. Nu behöver yrkesverksammas möjligheter till kompetensutveckling stärkas. Utvecklingen på arbetsmarknaden går snabbt. Vi behöver ett mer flexibelt kursutbud, som tar hänsyn till yrkesverksammas behov. En översyn av resurstilldelningssystemet är nödvändig och systemet för validering av kompetens förvärvad i anställning måste också förbättras. 
     
  • Bromsa klimatförändringarna. Politiken har en viktig roll i att skapa förutsättningar för en stabil och konkurrenskraftig energiproduktion samtidigt som näringslivet behöver ställa om för att klara klimatmålen. För Unionen är det centralt att det också sker på ett socialt hållbart sätt. Ulf Kristerssons regeringsförklaring hade ett stort fokus på kärnkraft – Unionen anser att alla energislag behövs. Industrins och transportsektorns ökade elbehov måste mötas med förnybar såväl som fossilfri energi.
     
  • Det är bra att det höjda taket i a-kassan behålls. Det är både grundläggande och viktigt att många anställda har ett bra skydd vid arbetslöshet, särskilt i tider av ett eventuellt sämre arbetsmarknadsläge.  
     
  • Värna sjukförsäkringen. Under de senaste åren har stora förbättringar gjorts i sjukförsäkringen, förbättringar som Unionen slår vakt om. Fler ska ha möjlighet till en bra rehabilitering för att bli friska innan de kommer tillbaka i jobb. Här behöver regeringen bli tydliga i vad som ska gälla framåt då frågorna lyste med sin frånvaro i regeringsförklaringen.
     
  • Ett elprisstöd som räddar jobb. Regeringen föreslår ett elprisstöd och det är välkommet. Elpriserna slår extra hårt mot delar av svensk industri och det är viktigt att stödet betalas ut snabbt och effektivt. Företagen behöver kunna komma ut på andra sidan vintern utan att jobb gått förlorade i onödan.  

Vi kommer följa regeringens politik noggrant och bidra med vår expertis för att säkerställa det som är bäst för Unionens medlemmar och Sveriges arbetsmarknad.

Martin Linder
Förbundsordförande Unionen


Mari Carlquist
Regionordförande Östra Sörmland/Gotland


Marie Nilsson
Tf. Regionchef Östra Sörmland/Gotland