Steg för steg ska vi trycka tillbaka brottsligheten

Debatt 4 december 2020 05:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ska vara ett tryggt land för alla, det är grundläggande för att vårt samhälle ska hålla ihop. Samhället ska vara starkt nog att skydda människor från allt från vardagsbrott till stöldligor och grov organiserad brottslighet. För att öka tryggheten i hela landet krävs att hela samhället kraftsamlar och att staten angriper de kriminella miljöerna från alla håll. Det kräver ett hårt, tålmodigt och beslutsamt arbete över lång tid och på en lång rad områden. 

Samhället ska vara kompromisslöst mot de kriminella gängen, bryta deras nyrekrytering bland barn och unga och se till att inte en krona från välfärden går till organiserad brottslighet. Den enskilt viktigaste satsningen för att öka tryggheten är fler poliser på gator och torg och fler polisanställda som kan klara upp brott. 

Under alldeles för lång tid utbildades alldeles för få nya poliser i Sverige, och trots alarmerande rapporter om växande gängkriminalitet skar den tidigare M-ledda regeringen ner på tillväxten av nya poliser med 90 procent (antalet antagna till polisutbildningen 2010 jämfört med 2008, källa Polismyndigheten). Vi har vänt den utvecklingen och är nu mitt i den största utbyggnaden av Polismyndigheten någonsin. År 2024 ska Sverige ha 10 000 fler polisanställda i hela landet, jämfört mot 2016. Vi är nu halvvägs mot målet och Sverige har i år fler poliser än någonsin tidigare – samtidigt kommer flera tusen polisstudenter att gå ut i verksamheten över hela landet under de kommande åren. 

Under det senaste året har det examinerats över 1 000 nya poliser, och i november gick nära 600 nya poliser ut i tjänst för att förstärka polisverksamheten över hela landet. 16 fler poliser förstärker nu oss här i Sörmland. Vi vill önska alla er som påbörjar ert nya arbete varmt välkomna till en stor och viktig uppgift i vårt samhälle. Ni är efterlängtade och kommer göra skillnad i arbetet med att skapa trygghet i vardagen och bekämpa brottsligheten. 

Redan tidigare detta år fick vi i Sörmland 16 nya poliser och förra året började dessutom 33 nya poliser sin tjänst i länet. 

Samtidigt fortsätter arbetet med ny lagstiftning mot de kriminella nätverken, mot stöldligorna och mot våldet i nära relationer. Bland annat regeringens 34-punktsprogram, det mest omfattande programmet mot gängbrottslighet i modern tid.  

Steg för steg, med beslutsamhet och uthållighet ska vi trycka tillbaka den grova brottsligheten och samtidigt bekämpa brottslighetens orsaker.    
 

Mikael Damberg (S)
Inrikesminister

Hans Ekström (S)
Riksdagsledamot Eskilstuna

Ämnen du kan följa