Stoppa högerns privatisering av Flens äldreomsorg

Vi vill att personalen ska kunna styra mer över hur omsorgen utförs så att den möter den äldres behov och dagsform.

Vi vill att personalen ska kunna styra mer över hur omsorgen utförs så att den möter den äldres behov och dagsform.

Foto: Sandnes1970 / Mostphotos

Debatt2022-08-23 18:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

11:e september är sista chansen att stoppa högern i Flen att driva igenom privatisering av äldreomsorg genom införande av LOV. LOV innebär att privata aktörer får starta hemtjänst eller äldreboenden och kommunen betalar. 

Systemets vinnare är storföretag och de som bor där det finns stort utbud av utförare och dessutom har råd att betala för tilläggstjänster som företagen erbjuder. För alla andra innebär det minskad valfrihet, sämre kvalitet och högre kostnader. 

LOV förutsätter att vården utförs så att man kan kontrollera att bolagen utför det de får betalt för. Schablontider tas fram för varje insats och vården måste ges exakt utifrån ett formellt beslut. Så många minuter för en dusch, så många för att städa. I minutstyrda system rusar någon in för att sätta på en stödstrumpa och försvinner sedan igen. 

I Flen har hemtjänsten redan utvecklats mot detta håll, bland annat som ett led i införandet av LOV. Det ger mindre valfrihet, inte mer. Valet 2022 är sista chansen att stoppa att det blir permanent, med en röst på Vänsterpartiet.  

Allt fler kommuner avskaffar LOV. Vingåker och Finspång insåg att privatisering inte löste äldreomsorgens problem. I Strängnäs konstaterade moderaternas vice ordförande i socialnämnden att ”När vi ser att tre LOV-företag plus kommunen åker bil till olika brukare i samma hus kan man ifrågasätta om man får ut den kvalitet man kan kräva för den kostnad vi lägger ner.” (Dagens Samhälle 29/10 -21). 

I Växjö innebar systemet ett överutbud av platser som gjorde att ekonomin varken gick ihop för kommunen eller för de privata boendena. En entreprenör krävde att kommunen skulle stänga boenden (Smålandsposten 27/8 -20).  Så gjordes inte. Men inte heller avskaffades LOV. Omsorgsnämnedens moderata ordförande menade att det ideologiska skälen till att ha privata utförare vägde tyngre än ekonomi (Smålandsposten 27/8-20). Gäller samma sak högern i Flen?

Det värsta är att LOV hindrar utvecklingen av kvalitén i den kommunala omsorgen. Det var det som fick tjänstepersonerna i Eskilstuna kommun att avråda från LOV när det kom på förslag där. Så blev det också – endast Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade för förslaget i kommunfullmäktige. 

Flens äldreomsorg behöver bli bättre. Vänsterpartiet driver i riksdagen att pengar avsätts till kommuner för att avskaffa ”delade turer” i hemtjänsten och på lokalt plan är det redan beslutat. Vi vill att personalen ska kunna styra mer över hur omsorgen utförs så att den möter den äldres behov och dagsform. Det förutsätter personal med lämplighet och kompetens. Något som Flen kämpar med att attrahera i tillräcklig mängd idag. 

Vi behöver därför införa fler fortbildningsmöjligheter på betald arbetstid. SKR har ett bidrag till kommuner som vill göra det. Om förvaltningen inte betungas med att utreda LOV så ökar chansen att sådana bidrag kan sökas och användas. Kortare arbetstid med bibehållen lön är ett sätt att attrahera personal. Det kostar först men betalar sig bland annat genom minskad sjukskrivning. 

Dessa förslag gör omsorgen bättre och på sikt billigare.  Framförallt innebär de en ordentlig satsning på kvaliteten i vår gemensamma välfärd. Att privatisera verksamheten tar inte bort problemen – det gör det tvärtom svårare att göra något åt. Samtidigt som de mer privilegierade kan välja något bättre för sig.

Inger Andersson (V)
Ledamot i Flens socialnämnd

Lena Holmberg-Broström (V)
Ersättare i Flens socialnämnd

Huda Omar (V)
Gruppledare Flen