Skolpengen till våra friskolor ska baseras på skollagen, de mänskliga rättigheterna och en etiskt försvarbar verksamhet!
Det fria skolvalet med friskolor som vänder sig till många olika målgrupper är tänkt som en möjlighet för familjer att finna alternativ till kommunala skolor. En skola som passar dem utifrån familjens och framför allt barnets behov. Det ingår i de mänskliga rättigheterna som de är formulerade i Europakonventionen och ratificerade i svenska grundlagen, att föräldrar har rätt att välja skola som överensstämmer med deras ideologi och religion. Religiösa inslag får bara förekomma i konfessionella skolor. De ska vara frivilliga och hållas åtskilda från undervisningen.
Men det var inte tänkt att skolpengen skulle gynna organisationer som är djupt odemokratiska eller går emot de mänskliga rättigheterna. Friskolorna måste naturligtvis följa skollagen och läroplanen med allt vad det innebär gällande demokratiska värderingar och allas lika värde. Det ska påpekas att det kan förekomma oegentligheter även på vissa kommunalt drivna skolor.
Kristdemokraterna vill stoppa skolor som inte följer skollagen. I vårt budgetförslag för 2020-2022 har vi därför anslagit ökade medel till Skolinspektionen för att de ska kunna göra fler oanmälda inspektioner och därmed komma till rätta med oegentligheter och olämpliga inslag i skolverksamheten.
Kristdemokraterna på riksnivå ökar nu anslagen med 30 miljoner kronor i år, 50 miljoner nästa år och 100 miljoner år 2022 för att genom Skolinspektionen kunna följa upp friskolorna ännu mer så att man kan upptäcka skolor som försummar vissa läromedel, inför könssepareringar eller riktar vinsterna till syften som inte hör hemma i det svenska samhället och som strider mot mänskliga rättigheter.
Att vinster kan hamna i fickorna på islamiströrelser eller organisationer med odemokratiska värderingar är för oss främmande, oetiskt och oacceptabelt. En grundlig bedömning av skolornas huvudmän är ett måste då det förekommer att kritiserade skolor som fått sitt tillstånd indraget inte varit registrerade som konfessionella skolor men genom sin styrelse haft starka kopplingar till religiöst extremistiska rörelser.
Kristdemokraterna i Eskilstuna tar detta på största allvar, för alla skolor i Eskilstuna, kommunala som fristående ska fungera! De ska fungera i det syfte det var tänkt genom demokratiska värderingar och en likvärdig skolpeng till en likvärdig lagstyrd skolverksamhet.
Lotta Jonsson (KD)
Gruppledare Eskilstuna
Christian Chitoleh Taura (KD)
Ledamot grundskolenämnden Eskilstuna
Gudrun Brunegård (KD)
Riksdagsledamot, talesperson utbildningsfrågor