Stoppa straffskatten på kläder och skor

Modebranschen är redan hårt drabbad av coronapandemin. Januaripartiernas straffskatt på kläder och skor riskerar att göra situationen än värre, skriver Joséphine Närholm från Moderat skolungdom.

Modebranschen är redan hårt drabbad av coronapandemin. Januaripartiernas straffskatt på kläder och skor riskerar att göra situationen än värre, skriver Joséphine Närholm från Moderat skolungdom.

Foto: Maja Suslin

Debatt2020-11-12 05:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen bryr sig mer om att vi inte ska ha råd med att shoppa än den gör om klimatet. Det visar den tillsammans med januaripartierna i sitt nya förslag om en straffskatt på kläder och skor. En skatt som blir ett hinder för företag att kunna återhämta sig efter coronakrisen

Syftet med skatten är att minska användandet av ett antal miljöfarliga kemikalier som kan förekomma i produktionen av kläder och skor. Trots det konstaterade en statlig utredning att 84 procent av alla kläder och skor som finns på den svenska marknaden inte använder sig av dessa kemikalier. De senaste 20 åren har svenska modebranschen arbetat för att fasa ut dessa kemikalier på frivillig väg. Skatten kommer inte heller ha någon positiv effekt på klimatet utan snarare motsatsen. Den cirkulära affärsmodellen straffas då man beskattar second hand och dessutom kommer folk vända sig till billigare varor utomlands med långa fraktsträckor.

Om företag kan bevisa att de inte använder sig av de berörda kemikalierna i framställandet av sina produkter kan de begära att få tillbaka pengarna. Det kan då bara få tillbaka 95 procent och fortfarande behöva betala 5 procent i straffskatt. Dessutom kommer det krävas mycket administration och resurser för att bevisa att företaget inte använder dessa kemikalier i sina produkter. Det kommer även försvåra för de individer och familjer som har det allra svårast att få budgeten att gå ihop. Gympakläder, vinterjackor eller nya fotbollsskor kommer att bli dyrare och för vissa kan det då bli en utgift man tvingas välja bort. 

För åttonde månaden i rad kan vi se ett försäljningstapp i modebranschen till följd av coronakrisen. Klädhandeln har tappat drygt 17 procent och skohandeln 31 procent. HUI Research har i en ny rapport visat att klädskatten kommer bidra till försäljningstappet med ytterligare 1,3 procent hos klädhandeln och 4,6 procent för skohandeln. Konsekvenserna blir att 150 svenska företag och 900 svenska jobb kommer försvinna. Redan nu är 4 av 10 butiksanställda i modehandeln kortidspermitterade. 

Regeringen måste inse allvaret och dra tillbaka förslaget om klädskatten innan fler förlorar sina jobb.


Joséphine Närholm
Moderat skolungdom Södermanland